Fosilele din perioada Cambriana descoperite in China contin cele mai vechi mostre de paraziti “in actiune”, scrie LiveScience.
In urma cu 500 de milioane de ani, in regiunea ce e azi sudul Chinei, paraziti in forma de tub se prindeau de cochilia unor mici creaturi marine numite brahiopode si furau hrana gazdelor.
Brahiopodele isi petreceau intreaga viata intr-un singur loc si prindeau hrana din apa ce trecea pe langa ele. Potrivit unui nou studiu, parazitii se lipeau de cochilii si mancau hrana brahiopodelor.
Brahiopodele ce traiau in urma cu 512 milioane de ani aveau o latime de 2.4 mm, o lungime de 1.9 mm si traiau foarte apropiate unele de altele (in jur de 60.000 de specimene intr-un metru patrat). Cercetatorii au analizat 429 de fosile - 205 dintre ele erau infectate de paraziti si mult mai mici decat vecinii lor.
Parazitii aveau un impact atat de mare asupra gazdelor lor incat brahiopodele antice nu se puteau dezvolta indeajuns, dat fiind faptul ca hrana lor era furata.
- Te-ar putea interesa si:
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Beluga rătăcită în apele Senei a fost extrasă de salvatori, dar a murit la scurt timp. Era slabă și într-o stare de sănătate precară