Cercetatorii au descoperit fosila celui mai mic dinozaur studiat pana acum. Noua specie a fost descrisa drept “cea mai ciudata fosila” de catre un membru al echipei de cercetare, scrie BBC News.
Specimenul a fost descoperit in nordul Myanmar, prins in chihlimbar vechi de 99 de milioane de ani. Fosila, ce are o marime similara cu o pasare colibri albina, a fost detaliata in jurnalul prestigios Nature.
Citeste si: Adevaratul “Jurassic Park” ar fi fost intr-o tara din Europa. Ce au descoperit cercetatorii
In timp ce alti dinozauri minusculi descoperiti pana acum, precum micul Microraptor, cantaresc cateva sute de grame, pasarea colibri albina cantareste in jur de 2 g.
“Animalele care devin foarte mici se confrunta cu probleme specifice, de exemplu cum sa aiba sistemul senzorial intr-un cap foarte mic sau cum sa-si mentina temperatura corpului,” a declarat Jingmai O’Connor, din cadrul Academiei de Stiinte din Beijing.
Noua specie, numita Oculudentavis khaungraae, a gestionat aceste probleme in moduri neobisnuite. Structura sa oculara e asemanatoare cu cea a reptilelor, de exemplu.
“E cea mai ciudata fosila pe care am avut norocul s-o studiez,” a continuat O’Connor. “Ador cum selectia naturala duce la forme atat de bizare. Suntem foarte norocosi ca aceasta fosila a supravietuit 99 de milioane de ani.”
- Te-ar putea interesa si:
- O veveriță și-a găsit cel mai ciudat prieten. Imaginile cu rozătoarea și dinozaurul din plastic au devenit virale
- O nouă specie de ţestoasă fosilă, descoperită pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului
- Rămășițele a două noi specii de dinozaur, descoperite pe o insulă în Marea Britanie. Ce detalii au oferit cercetătorii