Cercetatorii au gasit mici fosile prinse in chihlimbar ale unei creaturi ce a trait acum 30 de milioane de ani, pe care expertii au numit-o “porc de mucegai”. Potrivit acestora, fosila sugereaza o noua familie, gen si specie in categoria micronevertebratelor, scrie CNN.
Vietuitoarea a primit aceasta denumire pentru ca arata ca un porc microscopic si manca mucegai. Numele oficial al animalului e Sialomorpha dominicana (“sialos” - grasime si “morphe”- din limba greaca), inspirat din chihlimbarul dominican in care a fost gasit.
Citeste si: Fosile extrem de rare, de peste 500 de milioane de ani, descoperite de cercetatori
George Poinar Jr a studiat microorganismele in cadrul Colegiului de Stiinta din cadrul Universitatii Statului Oregon si a publicat rezultatele in jurnalul Biologia Nevertebratelor.
Porcii de mucegai au o lungime de doar 100 micrometri, patru perechi de picioare si capete flexibile. Pentru a creste, vietuitoarele isi schimbau exoscheletul.
Citeste si: Motivul pentru care insectele dispar si ce putem face pentru a opri extinctia catastrofala
“Din cand in cand gasim fosile de nevertebrate mici, fragile, nedescoperite pana acum,” a declarat Poinar. “Ocazional, precum in cazul din fata, un fragment din habitatul original de acum milioane de ani de conservat si el.”
Noua creatura arata precum tardigradele, cunoscute drept cele mai rezistente animale de pe Terra. “Porcii de mucegai nu pot fi pusi in niciun grup al nevertebratelor existente acum - au caracteristici in comun cu tardigradele, uneori numite ursi de apa sau porci de muschi, si cu acarienii, insa clar nu apartin niciunui grup,” a continuat Poinar.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”
- O femeie a crezut că a salvat un pui de arici, dar când a ajuns la veterinar a rămas șocată. Ce descoperise aceasta
- Descoperirea șocantă făcută de oamenii de știință în corpul unui piton uriaș: „N-am mai văzut așa ceva”