In 2017, un fermier a descoperit cel mai complet schelet al unui pterozaur gasit pana acum in Australia. Datorita caracteristicilor sale neobisnuite, creatura a primit denumirea de Ferrodraco lentoni, ce inseamna “dragon de fier”, scrie National Geographic.
Fosila nu are scheletul intreg - include portiuni din mandibula, oase ale gatului, portiuni ale ambelor aripi si dinti - insa ramasitele de pterozaur sunt extrem de rare in Australia si aceasta e conservata extrem de bine.
Citeste si: Cat de mare a fost rechinul megalodon, de fapt. Ce au descoperit cercetatorii
“E o descoperire substantiala,” a declarat David Unwin, paleontolog in cadrul Universitatii din Leicester. “Acopera lacune in cunoasterea noastra despre distribuirea lor spatiala si distribuirea lor in timp.”
Fosila de aproximativ 96 de milioane de ani a fost descrisa in jurnalul Scientific Reports. Se crede ca rudele sale cel mai apropiate, pterozaurii din grupul Anhangueria, ca au disparut acum 94 de milioane de ani.
Pterozaurii au trait in urma cu 228 - 66 milioane de ani si unele specimene atingeau marimi impresionante, cu o anvergura a aripilor de aproape 10 m. Pentru a se putea mentine in aer, oasele lor erau foarte usoare si goale in interior, motiv pentru care foarte putine au rezistat pana astazi.
Citeste si: Pasari de jumatate de tona au trait in Europa in acelasi timp cu oamenii
Ferrodraco a fost gasit intr-o roca bogata in fier (motiv pentru care a fost si conservat atat de bine), motiv pentru care genul speciei a primit acest nume, ce se traduce din latina in “dragonul de fier”.
- Te-ar putea interesa si:
- O veveriță și-a găsit cel mai ciudat prieten. Imaginile cu rozătoarea și dinozaurul din plastic au devenit virale
- Rămășițele a două noi specii de dinozaur, descoperite pe o insulă în Marea Britanie. Ce detalii au oferit cercetătorii
- Un vombatide de 35 de kg a uimit internetul cu greutatea sa. Animalul a fost supus unui program de slăbit