O creatura ovala e cea mai batrana vietuitoare din istorie. Potrivit cercetatorilor, faptura in varsta de 558 de milioane de ani avea un aspect similar cu o meduza segmentata si fosila continea, in mod surprinzator, molecule de colesterol.
Cercetatorii au gasit specimene ale animalului, numit Dickinsonia, in Rusia. Vietuitoarea face parte din grupul animal numit Ediacaran biota, ce a inclus primele organisme pluricelulare din istoria Terrei, potrivit BBC.
“Moleculele de grasime fosilizate demonstreaza ca animalele erau mari si se gaseau din abundenta acum 558 de milioane de ani, cu milioane de ani mai devreme fata de cat s-a crezut inainte,” a declarat coautorul studiului, Jochen Brocks, de la Universitatea Nationala Australiana din Canberra.
Sursa foto: Ilya Bobrovskiy/BBC
Ilya Bobrovskiy, un membru al echipei de cercetare, a studiat moleculele si a descoperit ca Dickinsonia are un nivel mare de colesterol - 93%, pe cand sendimentele din apropiere contineau doar 11%.
Citeste si: Cercetatorii vor sa cloneze un animal mort de 40.000 de ani. Cum e posibil
“Cercetatorii se contrazic de 75 de ani despre ce au fost de fapt Dickinsonia si celelalte fosile bizare Ediacaran Biota,” a adaugat Brocks. “Grasimea fosilizata confirma ca Dickinsonia e cea mai veche fosila de animal, reusind sa elucideze un mister de zeci de ani, ce a reprezentat Sfantul Graal al paleontologiei.”
Animalele Ediacaran biota au aparut acum 600 de milioane de ani si au dominat Pamantul pana in urma cu 541 de milioane de ani, atunci cand viata pe Terra s-a diversificat. Au reprezentat puntea intre epoca in care bacteriile erau cele mai comune forme de viata si etapa urmatoare, dominata de animale.
- Te-ar putea interesa si:
- O nouă specie de ţestoasă fosilă, descoperită pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului
- Ultima masă preistorică. O reptilă marină imensă a fost descoperită cu un “monstru” în stomac
- Vărul “delicat” al temutului T.rex, descoperit în Marea Britanie. Cum a surprins cercetătorii