Creaturile patrupede antice au evoluat pentru a avea coaste in conditii neobisnuite si nu pentru a putea respira pe uscat, initial, scrie Daily Mail.
Coastele vertebratelor patrupede au evoluat pentru a le ajuta sa se miste pe uscat, dupa mutarea din ocean, dupa care au fost folosite si pentru a putea respira cu ajutorul plamanilor, sustine un nou studiu realizat de cercetatori din cadrul Universitatii din Utah.
Citeste si: Stramosii hamsiilor aveau colti imensi si “dinti sabie”. Acum cat timp au trait
Expertii au folosit raxe X si computer tomograf pentru a studia modul in care se misca soparlele si coastele lor atunci cand merg. Au ales 6 specii de soparle, din Africa si America de Sud, toate inrudite cu tetrapodele ce au mers pe pamant in urma cu 360 de milioane de ani.
Coastele se rotesc si se sucesc in jurul articulatiilor coloanei in acelasi tipar folosit de reptile cand respira, ceea ce sugereaza ca miscarea a venit inaintea respiratului.
“E foarte captivant pentru ca nu aveam inainte ipoteze plauzibile pentru modul in care respiratul cu ajutorul coastelor a evoluat,” a declarat conducatorul studiului, Robert Cieri.
“Noi propunem ca aceste miscari ale coastelor au aparut initial pentru locomotie, dupa care au fost folosite si pentru respirat.”
Reptilele, pasarile si mamiferele folosesc respiratia costala - coastele si vertebrele controleaza procesul de respiratie prin extindere si constrangere. Primele vertebrate ce au ajuns pe pamant, cel mai probabil, inca foloseau un sistem respirator similar cu cel al pestilor.
- Te-ar putea interesa si:
- O veveriță și-a găsit cel mai ciudat prieten. Imaginile cu rozătoarea și dinozaurul din plastic au devenit virale
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale
- O nouă specie de ţestoasă fosilă, descoperită pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului