Testoasele de Galapagos si rudele lor din atolul Aldabra sunt cele mai mari testoase terestre de astazi, cu o carapace de aproximativ 1 m. Stramosii lor, insa, puteau ajunge si la lungimi de 2 m si unele dintre ele au trait chiar pe teritoriul actual al Europei pana acum 2 milioane de ani, mult mai recent decat au estimat cercetatorii.
Testoasele preistorice, numite Titanochelon, puteau atinge dimensiuni impresionante si au trait aproape peste tot in lume (exceptand Antarctica si Australia). Pana acum, se credea ca testoasele gigant din Europa au disparut acum aproximativ 3.3 milioane de ani.
Citeste si: Una dintre cele mai deosebite testoase din lume este pe cale de disparitie. Ce o face atat de speciala
O noua descoperire demonstreaza ca ele au disparut abia acum 2 milioane de ani, cu putin timp inainte de venirea primilor oameni in Europa. Oase fosilizate ale testoaselor au fost gasite intr-un fost cuib de hiene din Spania si datarea lor a demonstrat ca reptilele gigant au trait mai mult decat se credea anterior.
Citeste si: Cele mai mari reptile de pe Terra
Desi oamenii sunt responsabili de disparitia multor specii de-a lungul istoriei, vanatoarea excesiva nu a fost un factor de risc pentru Titanochelon. Clima din Europa s-a racit brusc acum 2 milioane de ani si reptilele nu au putut face fata schimbarilor climaterice, potrivit bbc.com.
O testoasa terestra isi sapa un culcus in pamant atunci cand temperatura scade, insa testoasele gigant nu puteau apela la aceasta solutie din cauza marimii impresionante. Mai mult, ouale testoaselor depind foarte mult de temperatura solului pentru a putea ecloza.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”
- Momentul emoționant când un bivol salvează o broască țestoasă răsturnată: „Am plâns”
- O femeie a crezut că a salvat un pui de arici, dar când a ajuns la veterinar a rămas șocată. Ce descoperise aceasta