Fosilele unor primate nou descoperite ar putea oferi indicii cu privire la modul in care mersul pe doua picioare, o caracteristica a oamenilor, a evoluat de-a lungul timpului, scrie BBC News.
Vietuitoarea Danuvius guggenmosi avea maini perfecte pentru urcatul in copaci, insa picioare asemanatoare cu ale oamenilor.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit urmele ultimilor mamuti de pe Terra. Unde au trait
Cercetatorii cred ca a trait in copaci si pe pamant acum 12 milioane de ani, ceea ce inseamna ca mersul pe doua picioare a evoluat mai devreme decat se credea pana acum.
Patru fosile (un mascul, doua femele si un pui) au fost descoprite in Bavaria intre 2015 si 2018.
Citeste si: Pasari de jumatate de tona au trait in Europa in acelasi timp cu oamenii
“Descoperirea din sudul Germaniei e un pas important in paleoantropologie pentru ca pune intrebari fundamentale despre intelegerea noastra privind evolutia marilor primate si a oamenilor,” a declarat prof. Madelaine Bohme, din cadrul Universitatii Tubingen, Germania, ce crede ca aceste oase fosilizate ar putea fi veriga lipsa intre oameni si maimute.
Masculul avea scheletul aproape complet si avea o inaltime de aproape 1 m si o greutate estimata la 31 kg. Femelele aveau in jur de 18 kg, mai putin decat marile primate de azi.
Citeste si: Varul temutului T.Rex a fost descoperit de un licean de 16 ani
Descoperirea a fost detaliata intr-un studiu in jurnalul Nature si sugereaza ca postura oamenilor a aparut intr-un stramos comun al oamenilor si maimutelor ce a trait in Europa--si nu in Africa, asa cum s-a crezut pana acum.
“Danuvius a combinat abilitatea inferioara bipeda a oamenilor si abilitatea superioara de catarare a maimutelor,” a explicat prof. David Begun, din cadrul Universitatii din Toronto.
- Te-ar putea interesa si:
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale