Cercetatorii au descoperit o fosila unica - o insecta rara prinsa in opal. Piatra pretioasa a fost gasita pe insula Java, din Indonezia, si a atras imediat atentia expertilor, ce incearca sa determine cum s-ar fi putut forma, scrie National Geographic.
Pana in acest moment au fost descoperite numeroase insecte in chihlimbar, o piatra pretioasa formata din rasina de copac fosilizata. Ramasitele animalelor prinse in rasina proaspata pastreaza multe detalii, pentru ca procesul are loc foarte repede.
Formarea naturala a opalului implica solutii de siliciu concentrate in cavitati subterane de-a lungul a mii sau chiar milioane de ani, ridicand intrebari cu privire la modul in care o insecta a putut fi conservata in acest fel.
Procesul de formare al fosilei neobisnuite inca e un mister
"Este un obiect incredibil de improbabil - dar asa sunt si multe alte lucruri rare si minunate in natura, despre care se credea ca nu exista sau ca nu sunt posibile, pana cand se dovedesc a fi adevarate," a declarat Jenni Brammall, expert in opal si fosile opalizate la Centrul Australian al Opalului, din Lightning Ridge, New South Wales.
Brammall a aflat de existenta acestui specimen in 2017 si a vazut imagini cu o alta posibila insecta in opal din aceeasi mina din Java. Cu toate acestea, pentru ca a vazut doar fotografii si nu a fost publicata inca nicio cercetare stiintifica, ea declara ca este dificil sa ofere o opinie informata asupra exemplarului.
Citeste si: Descoperire inedita a unei noi specii de broasca in varsta de 99 de milioane de ani
"Nu am niciun motiv sa ma indoiesc ca este autentic, in afara faptului ca fenomenul e atat de improbabil, dar trebuie sa asteptam si sa vedem ce spune stiinta", a continuat Brammall. "Sper ca este autentic, pentru ca daca este, putem descoperi unele lucruri absolut fascinante despre formarea opalului."
Un vanzator de opal din Java a gasit piatra pretioasa in 2015. Dupa mai multe tranzactii, Brian T. Berger, un expert in pietre pretioase si comerciant din Philadelphia, Pennsylvania, a cumparat-o, chiar daca era sceptic ca specimenul era real.
Pentru a-i dovedi autenticitatea, Berger a contactat Institutul de Pietre Pretioase din SUA si expertii au confirmat ca opalul e natural si nu a fost manipulat.
"Ma gandeam ca trebuie sa fie contrafacut," a declarat Berger. "Ca e un tratament nou sau ceva asemanator, dar am studiat piatra si totul parea potrivit, iar Institutul a confirmat rezultatele.”
Berger si mai multi experti din industrie cred ca fosila e, de fapt, o bucata de chihlimbar opalizata. “Parerea mea e ca arata ca o bucata de chihlimbar incorporata in opal,” sustine Ryan McKeller, expert in fosile in chihlimbar din cadrul Muzeului Regal Saskatchewan din Regina, Canada.
Citeste si: Monstru marin fosilizat de dimensiuni impresionante descoperit in Anglia. Cat masoara si cum arata
"Opalul umple, de obicei, goluri," a continuat McKeller. "In acest tip de scenariu, o ramura ar fi putut fi opalizata, asa ca acel continut de chihlimbar a fost acoperit."
Expertii cred ca insecta a trait acum 4 - 7 milioane de ani si ca a fost prinsa in chihlimbar in stadiul de pupa. Fara o cercetare amanuntita, expertii nu pot spune cu certitudine ce material a conservat ramasitele insectei atat de bine sau cum a avut loc fenomenul neobisnuit.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”
- „Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
- O femeie a crezut că a salvat un pui de arici, dar când a ajuns la veterinar a rămas șocată. Ce descoperise aceasta