Broasca in chihlimbar

Fosila stranie care a atras atentia cercetatorilor. Pare o insecta foarte rara prinsa intr-o piatra pretioasa

Cercetatorii au descoperit o fosila unica - o insecta rara prinsa in opal. Piatra pretioasa a fost gasita pe insula Java, din Indonezia, si a atras imediat atentia expertilor, ce incearca sa determine cum s-ar fi putut forma, scrie National Geographic.

Pana in acest moment au fost descoperite numeroase insecte in chihlimbar, o piatra pretioasa formata din rasina de copac fosilizata. Ramasitele animalelor prinse in rasina proaspata pastreaza multe detalii, pentru ca procesul are loc foarte repede.

Formarea naturala a opalului implica solutii de siliciu concentrate in cavitati subterane de-a lungul a mii sau chiar milioane de ani, ridicand intrebari cu privire la modul in care o insecta a putut fi conservata in acest fel.

Citeste si: O specie disparuta de 80 de ani poate fi readusa la viata. Cum arata animalul bizar care ar putea primi o a doua sansa

Procesul de formare al fosilei neobisnuite inca e un mister

"Este un obiect incredibil de improbabil - dar asa sunt si multe alte lucruri rare si minunate in natura, despre care se credea ca nu exista sau ca nu sunt posibile, pana cand se dovedesc a fi adevarate," a declarat Jenni Brammall, expert in opal si fosile opalizate la Centrul Australian al Opalului, din Lightning Ridge, New South Wales.

Brammall a aflat de existenta acestui specimen in 2017 si a vazut imagini cu o alta posibila insecta in opal din aceeasi mina din Java. Cu toate acestea, pentru ca a vazut doar fotografii si nu a fost publicata inca nicio cercetare stiintifica, ea declara ca este dificil sa ofere o opinie informata asupra exemplarului.

Citeste si: Descoperire inedita a unei noi specii de broasca in varsta de 99 de milioane de ani

"Nu am niciun motiv sa ma indoiesc ca este autentic, in afara faptului ca fenomenul e atat de improbabil, dar trebuie sa asteptam si sa vedem ce spune stiinta", a continuat Brammall. "Sper ca este autentic, pentru ca daca este, putem descoperi unele lucruri absolut fascinante despre formarea opalului."

Un vanzator de opal din Java a gasit piatra pretioasa in 2015. Dupa mai multe tranzactii, Brian T. Berger, un expert in pietre pretioase si comerciant din Philadelphia, Pennsylvania, a cumparat-o, chiar daca era sceptic ca specimenul era real.

Citeste si: Descoperire socanta in cazul celui mai bine conservat schelet de pasare dodo din lume. Care a fost cauza mortii

Pentru a-i dovedi autenticitatea, Berger a contactat Institutul de Pietre Pretioase din SUA si expertii au confirmat ca opalul e natural si nu a fost manipulat.

"Ma gandeam ca trebuie sa fie contrafacut," a declarat Berger. "Ca e un tratament nou sau ceva asemanator, dar am studiat piatra si totul parea potrivit, iar Institutul a confirmat rezultatele.”

Berger si mai multi experti din industrie cred ca fosila e, de fapt, o bucata de chihlimbar opalizata. “Parerea mea e ca arata ca o bucata de chihlimbar incorporata in opal,” sustine Ryan McKeller, expert in fosile in chihlimbar din cadrul Muzeului Regal Saskatchewan din Regina, Canada.

Citeste si: Monstru marin fosilizat de dimensiuni impresionante descoperit in Anglia. Cat masoara si cum arata

"Opalul umple, de obicei, goluri," a continuat McKeller. "In acest tip de scenariu, o ramura ar fi putut fi opalizata, asa ca acel continut de chihlimbar a fost acoperit."

Expertii cred ca insecta a trait acum 4 - 7 milioane de ani si ca a fost prinsa in chihlimbar in stadiul de pupa. Fara o cercetare amanuntita, expertii nu pot spune cu certitudine ce material a conservat ramasitele insectei atat de bine sau cum a avut loc fenomenul neobisnuit.

Te-ar putea interesa si:
Au vrut să adopte un câine, dar când au fost la veterinar au aflat că veniseră acasă cu alt animal: „De unde naiba l-ați luat?”
Motivul pentru care câinii de talie mică trăiesc mai mult decât rasele mari. Descoperirea făcută de cercetători te va surprinde
Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”

Programul Zilei

Vineri04.04
08:00 Pradatorii din Carpati
08:50 Fata salbatica a Americii de Nord
09:45 Mamifere
10:45 invatamintele verii
11:40 Peninsula: Povesti iberice
12:35 Puii in natura
13:30 Batalia masculilor alfa
13:55 Batalia masculilor alfa
14:25 in desert
15:15 Ilegal
15:25 Insule
16:20 Daca n-ar fi pamant
17:15 Fata salbatica a Americii de Nord
18:10 Maremma: Taramul neimblanzit al Italiei
19:05 Puii in natura
20:00 Batalia masculilor alfa
20:30 Batalia masculilor alfa
21:00 Echipa de la cur?tenie
21:50 Ilegal
22:00 Misiunea: Rechinii
22:30 Misiunea: Rechinii
23:00 Un an salbatic
23:50 Daca n-ar fi pamant
00:45 Insule

Partenerii noștri

O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei/ Profimedia

O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”

O familie din Anglia a trăit un moment emoționant chiar de Ziua Mamei, după ce și-a regăsit pisica...