Sursa foto: @MarkWitton/Twitter
Cercetatorii au descoperit o infruntare feroce intre doua dintre cele mai impresionante vietuitoare preistorice: un rechin si un pterozaur, un dinozaur zburator.
Experti din cadrul Universitatii din California au analizat fosilele expuse in Muzeul Natural de Istorie din Los Angeles si au gasit un dinte de rechin infipt in vertebra unui pterozaur, scrie Daily Mail.
Potrivit estimarilor, rechinul avea o lungime de 2 m, pe cand anvergura aripilor reptilei zburatoare, identificata drept un Pteranodon, era de 5.5 m.
Expertii cred ca Pteranodonul a fost atacat intr-un moment vulnerabil. Acesti dinozauri puteau ateriza si lua zborul de pe apa, insa nu isi puteau pastra echilibrul cu o eficienta foarte mare, ceea ce ar fi putut reprezenta ocazia perfecta pentru un rechin.
Autorii studiului au realizat si o imagine cu posibila infruntare, bazata mai mult pe comportamentul rechinilor din ziua de azi decat a rechinilor preistorici.
New blog post: The press seriously mangled our paper about the Cretaceous shark Cretoxyrhina eating Pteranodon this week. No, we _did not_ propose that sharks leapt from the water to eat pterosaurs - that's just stupid. More details here: https://t.co/wToNXDtStq pic.twitter.com/dOVTJNMAYt
— Mark Witton (@MarkWitton) December 23, 2018
“Stim ca rechinii mancau pterozauri, asa ca putem spune ca aceasta specie de pradatori rapizi ar fi putut manca acest Pteranodon atunci cand a aterizat pe apa, dar probabil nu vom afla niciodata,” a declarat Michael Habub, din cadrul Universitatii.
Citeste si: VIDEO: Cercetatorii au descoperit cum arata prima pasare cu cioc din istorie
Aceasta descoperire e prima instanta documentata in care o specie de rechin interactioneaza cu un pterozaur, potrivit studiului publicat in Journal of Life and Environmental Sciences.
“Intelegerea ecologiei acestor animale e foarte importanta pentru intelegerea vietii pe Pamant in acea perioada,” a declarat principalul autor al studiului.
“Exista rechini care vaneaza azi pasari? Da, exista. E ceva unic sau rechinii mari au vanat creaturi zburatoare timp de milioane de ani? Raspunsul este da, au vanat,” a continuat el. “Stim acum ca rechinii vaneaza animale zburatoare de cel putin 80 de milioane de ani.”
Din cele 1.100 de specimene de Pteranodon aflate in muzeele din toata lumea, mai putin de 1% prezinta urme de interactiune cu un pradator, asa ca aceasta descoperire e notabila.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în apă
- O veveriță și-a găsit cel mai ciudat prieten. Imaginile cu rozătoarea și dinozaurul din plastic au devenit virale
- Mai mulți turiști au salvat un rechin blocat pe o plajă din Florida. Imaginile au devenit virale