Otodus megalodon, cel mai mare rechin din istoria Terrei, a disparut acum 3.6 milioane de ani, potrivit unui nou studiu, si unii cercetatori cred ca de vina ar fi fost rudele sale apropiate, scrie National Geographic.
Rechinul megalodon continua sa apara in numeroase filme si carti, insa specia e in mod cert disparuta. Desi un studiu din 2014 a plasat disparitia acestei specii acum 2.6 milioabne de ani, o cercetare recenta a demonstrat ca momentul a avut loc cu 1 milion de ani mai devreme.
Rechinul megalodon a disparut cand rechinul alb a inceput sa domine apele Terrei
Noul studiu a fost publicat in jurnalul Peer J si estimeaza ca Otodus megalodon a disparut in aceeasi perioada in care masivul rechin alb a inceput sa domine apele Terrei.
Echipa de cercetare, condusa de Robert Boessenecker, a studiat fosile de megalodon de pe intreaga planeta si a luat in considerare si studii anterioare. Potrivit rezultatelor cercetatorii, rechinul megalodon ar fi disparut acum 3.6 milioane de ani.
Citeste si: Monstru marin fosilizat de dimensiuni impresionante descoperit in Anglia. Cat masoara si cum arata
“Acest studiu e mult mai de incredere si sustinut de date,” a declarat Tom Demere, paleontolog din cadrul Muzeului de Istorie Naturala din San Diego.
Disparitia rechinului megalodon coincide incheierea Pliocenului, epoca in care temperatura globala a inceput sa scada. Inainte de aceasta schimbare, apele Terrei erau populate de creaturi extraordinare, precum morse fara dinti, lenesi acvatici si balene pitice.
Cercetatorii estimeaza ca 36% din fauna marina nu a supravietuit pana in urmatoarea epoca. Otodus megalodon s-a numarat printre speciile pierdute si Boessenecker crede ca unul dintre factorii importanti a fost dezvoltarea rechinului alb, Carcharodon carcharias, ce a aparut acum aproximativ 4 milioane de ani.
Potrivit lui Boessenecker, desi exista mai multi factori ce ar fi putut contribui la disparitia speciei, acestia au fost mai degraba locali si nu explica in totalitate declinul masivului rechin.
Bretton Kent, expert in rechini antici din cadrul Universitatii din Maryland, apreciaza rigurozitatea studiului, insa crede ca o alta specie a fost de vina pentru disparitia megalodonului: Galeocerdo cuvier, rechinul tigru.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în apă
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Cum arată un rechin înainte să-și atace prada. Un fotograf a reușit să surprindă momentul când acesta și-a arătat dinții