O echipa de la Universitatea Yale a reconstruit craniul uneia dintre cele mai importante specii aviare din lume si a dezvaluit un moment crucial in evolutia pasarilor - momentul in care li s-a dezvoltat ciocul.
Ichthyornis dispar este puntea evolutiva intre dinozauri si stramosii pasarilor moderne. Pana in acest moment, un craniu complet al animalului nu a fost gasit, dar o echipa de cercetatori de la Yale a reusit sa identifice fragmente fosilizate ale pasarii chiar in propria colectie de fosile.
Aceste fragmente au fost descoperite inca din 1870, dar au fost catalogate gresit, ceea ce a ingreunat refacerea craniului. Cercetatorii au folosit tehnologie specifica tomografiilor pentru a construi un model 3D al craniului, potrivit iflscience.com.
Mandibula pasarii era acoperita cu dinti, iar craniul era asemanator cu al unui dinozaur, chiar daca creierul semana deja cu cel al pasarilor moderne. Ichthyornis dispar nu are trasaturi atat de diferite fata de pasarile marine de astazi, precum pescarusii.
Reconstructia a scos la iveala un detaliu surprinzator - craniul de Ichthyornis dispar include primul cioc din lume. Ciocul era tranzitional si indica un pas foarte important in evolutia dinozaurilor in pasari.
“La inceput, ciocul era folosit drept un mecanism de prindere care functiona precum o mana surogat, pentru ca mainile se transformasera in aripi,” a declarat Bhart-Anjan Bhullar, un paleontolog de la Yale, pentru news.yale.edu.
Vezi cum arata prima pasare cu cioc din istorie in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- Rămășițele a două noi specii de dinozaur, descoperite pe o insulă în Marea Britanie. Ce detalii au oferit cercetătorii
- O “gaina-minune” fosilizata ar putea fi cel mai batran stramos al pasarilor de curte. Acum cat timp a trait
- Pisicile salbatice sunt un dezastru ecologic. Cate specii au disparut pentru totdeauna in ultimii 500 de ani din cauza felinelor