Un studiu publicat de Journal of Threatened Taxa a analizat comportamentul crocodililor de mlaștină (cunoscuți și sub numele de tâlhari) din Maharashtra, India. Cercetătorii au arătat că uriașele reptile au ajutat un câine să părăsească mlaștina în siguranță, susținând astfel că acestea au dat dovadă de „empatie emoțională”.
Câinele și-a găsit refugiul în apele râului Savitri, în statul indian Maharashtra, după ce a fost urmărit de o haită de câini sălbatici. Patrupedul nu văzuse că în rău se aflau trei crocodili care, cel mai probabil, îl considerau o pradă sigură.
Citește și: Crocodilii sunt capabili să detecteze suferința în plânsul bebelușilor
Cu toate acestea, în loc să-l atace, reptilele, descrise de Institutul pentru Fauna Sălbatică din India drept „prădători oportuniști”, au împins câinele, folosindu-și boturile, într-o zonă de pe malul râului în care nu ajunsese haita de câini sălbatici, permițând patrupedului să ajungă în siguranță pe uscat.
Crocodilii pot crește până la cinci metri și pot avea 450 de kilograme, fiind considerați o amenințare majoră pentru oamenii care pătrund în habitatele lor naturale din India, Sri Lanka, Pakistan și Nepal. Astfel, evenimentul, considerat de cercetători ca fiind extrem de „curios”, este necaracteristic acestor reptile. Aceștia au speculat că amabilitatea crocodililor s-ar fi putut datora lipse de poftă de mâncare.
Citește și: Crocodilii au o abilitate deosebită pe uscat când sunt speriați. Ce au observat cercetătorii
„Având în vedere că atacatorii se aflau aproape și ar fi putut devora cu ușurință câinele, și totuși niciunul dintre ei nu a încercat acest lucru, alegând în schimb să-l împingă spre mal, înseamnă că foamea a fost absentă. Considerăm că acesta este un caz de empatie emoțională între specii, care nu este un comportament foarte investigat, deși capacitatea unei specii de a experimenta sentimentele emoționale ale altei specii merită toată recunoașterea. Cazul curios al câinelui salvat de grupul de crocodili pare mai mult empatie decât comportament altruist. Cu toate acestea, există puține cercetări efectuate asupra unor astfel de facultăți mentale ale reptilelor”, au declarat cercetătorii studiului publicat în Journal of Threatened Taxa.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
- „Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
- A lăsat geamul mașinii deschis peste noapte, iar când s-a trezit a găsit animalul atârnat de volan: „Noroc că se mișcă greu”