Proprietarii de câini din Europa sunt avertizați să aibă grijă la un produs popular pentru animalele lor de companie, după ce mai mulți patrupezi au dezvoltat simptome severe, descrise online sub denumirea de „sindromul vârcolacului”. Afecțiunea este asociată cu un tratament aparent inofensiv – bețișoarele de mestecat – și a fost deja investigată în țări precum Olanda, Germania, Finlanda, Belgia și Elveția.
Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie a lansat un comunicat de urgență, sfătuind proprietarii de câini să evite hrănirea animalelor cu aceste produse, deși nu s-a confirmat o rută oficială de distribuție pe teritoriul Regatului Unit. Produsele în cauză sunt fabricate în China și sunt disponibile online, ceea ce înseamnă că pot fi cumpărate cu ușurință de către utilizatori din orice colț al lumii.
Citește și: De ce câinii din rasa Golden Retriever nu sunt buni pentru pază. Un videoclip viral explică totul
Simptomele descrise în cazurile raportate includ agresivitate bruscă și neprovocată, urlete asemănătoare celor ale unui lup, lătrat excesiv, hiperactivitate, distrugerea obiectelor din casă, dar și reacții fizice precum crize epileptice, vărsături, diaree și letargie. Acest comportament bizar și violent i-a făcut pe internauți să folosească expresia „sindromul vârcolacului” pentru a descrie ceea ce trăiesc animalele afectate, relatează The Mirror.
Un caz din Noordhorn, Olanda, s-a viralizat, unde Manon Grave a povestit că patrupedul său, Jayden, a avut o reacție extremă după ce a consumat acest produs: „A devenit complet isteric, urla și încerca să fugă pe fereastră. Nu am alt cuvânt decât că părea un lup. A fost înfricoșător.” Veterinarul care l-a consultat pe Jayden a declarat că a văzut cazuri similare la alți patru câini, doi dintre ei au fost eutanasiați din cauza severității simptomelor.
Citește și: 8 rase de câini predispuse la obezitate. Pugii, campionii kilogramelor în plus
În prezent, FSA colaborează cu agențiile de siguranță alimentară din Europa pentru a determina ce substanță din aceste produse ar putea fi responsabilă de declanșarea reacțiilor neurologice. Deocamdată, nu există dovezi că ar exista riscuri pentru sănătatea umană.
Tina Potter, reprezentant FSA, a transmis: „Ca măsură de precauție, sfătuim stăpânii de câini să nu le ofere aceste produse până la finalizarea investigației. Dacă animalul de companie prezintă simptome, mergeți imediat la veterinar și spuneți exact ce a consumat.”
- Te-ar putea interesa si:
- 8 rase de câini predispuse la obezitate. Pugii, campionii kilogramelor în plus
- Este sigur să scoți câinele la plimbare pe timp de iarnă? Ce trebuie să știi despre ger, gheață și pericole ascunse în zăpadă
- Nu-ți scoate câinele afară dacă e foarte frig. Care este temperatura limită pentru a ieși la plimbare cu patrupedul