In timp ce unele specii petrec mai putin de o zi pe pamant, alte animale pot supravietui sute de ani sau mai mult. Nu se stie inca de ce unele vietuitoare pot trai atat de mult, dar oamenii de stiinta vor sa afle secretul longevitatii lor.
Din categoria mamiferelor terestre, elefantul e cel care traieste cel mai mult, cu o durata de viata de 70 de ani. Mai mult decat atat, femelele elefant raman fertile pana la moarte, scrie onekindplanet.org. Insa majoritatea animalelor cu vieti foarte lungi au un lucru in comun - traiesc in oceane sau mari.
Iata top 5 cele mai longevive animale de pe Terra:
5. Testoasa de Galapagos
Una dintre cele mai cunoscute specii longevive din lume, testoasa de Galapagos poate trai peste 100 de ani. Recordul e de 152. Cea mai cunoscuta testoasa e “Singuraticul George”, care la 100 de ani inca era clasat drept adult tanar.
Citeste si: Descoperire importanta! Au existat testoase gigant si in Europa. Ce s-a intamplat cu ele
4. Balena de Groenlanda
Aceste balene pot trai si 200 de ani si sunt al doilea cel mai mare mamifer de pe Terra, dupa balena albastra. Cercetatorii au descoperit ca pot trai vieti atat de lungi dupa ce au gasit o balena de Groenlanda ce avea un harpon vechi de 100 de ani infipt in ea.
Citeste si: S-a descoperit o specie extrem de rara de balena. Cum au reusit oamenii de stiinta
3. Rechinul de Groenlanda
Inca un animal din zona Greonlandei care poate trai 200 de ani - desi a fost gasit un exemplar cu varsta de 400 de ani. Motivul pentru care acesti rechini traiesc atat de mult este ritmul foarte lent de crestere. Cresc doar 1 cm pe an in lungime si ajung la maturitate la abia 100 de ani.
Citeste si: Delfinii si rechinii migreaza spre nord. Ce efecte devastatoare poate avea relocarea
2. Scoica quahog
Specia poate trai, in medie, 400 de ani, insa cercetatorii au gasit o scoica de 507 ani. Scoica Ming (numita asa pentru ca traia pe vremea Dinastiei Ming) a fost ucisa din greseala de cercetatorii care incercau sa afle ce varsta avea.
1. Meduza nemuritoare Turritopsis Dohrnii
Un exemplu unic in natura pana in acest moment, meduza poate reveni la stadiul prematur in momentul in care e expusa la stres sau e ranita. Acest proces biologic inseamna ca poate fi nemuritoare, chiar daca in realitate poate fi ranita si mancata de pradatori ca toate celelalte animale. Oamenii de stiinta sunt foarte interesati sa afle cum poate aceasta meduza sa traiasca pentru totdeauna si cum functioneaza exact procesul ce o poate mentine nemuritoare.
Citeste si: Animale care sunt aproape invizibile. Cum reusesc sa se camufleze
- Te-ar putea interesa si:
- Ce inseamna, cu adevarat, anii “cainesti” si “pisicesti”. Cum poti sa iti dai seama care e varsta reala a animalului tau
- Varsta reala a celui mai mare peste din lume: cercetatorii au folosit teste atomice pentru a deslusi misterul
- S-a descoperit o specie extrem de rara de balena. Cum au reusit oamenii de stiinta