Invitata noastră de săptămâna aceasta este psiholog și conduce Asociația pentru Protecția Animalelor Big Hearts Society. Motto-ul după care Carla Alina Buleanu își ghidează viața este chiar sloganul asociației: ”We speak empathy”.
”Am avut 6 variante de slogan și acesta mi s-a părut cel mai potrivit. Mi-a plăcut cum sună și eu chiar cred în chestia asta cu empatia și cred că toți ar trebui să ne îndreptăm spre direcția asta. Cumva, l-am adoptat în orice segment din viața mea. Chiar și-n interacțiunea cu oamenii, nu numai cu animalele”.
Din 2017 de când a salvat primul cățel, Carla Alina Buleanu a simțit că nu mai poate da înapoi și trebuie să meargă pe această cale. De acolo a început o călătorie cu suișuri și coborâșuri, pentru că a aflat soarta pe care o au câinii fără stăpân.
”Pe vremea aceea, habar n-aveam ce înseamnă viața unui câine fără stăpân în România. Am văzut un anunț pe Facebook cu un golden retriever, eu având un golden retriever de un an, și am zis că mă duc, neștiind ce fac total, îl iau de acolo, îl țin la mine o săptămână și aia e. Vreau să zic că de acolo a început o călătorie nebună. Așa l-am adus acasă pe Oscar, un golden absolut minunat. Am trecut cu el prin procesul de recuperare fizică, dar și emoțională. Iar pentru mine, asta a fost absolut fascinant. Nu am mai putut să mă rup de chestia asta și atunci am aflat ce soartă aveau la vremea respectivă câinii fără stăpân de la noi, nu că acum ar duce-o mai bine”.
Un proiect foarte frumos în care asociația Big Hearts Society este implicată se numește "Romanian Prison Dogs Program".
”Este vorba despre un proiect demarat de Penitenciarul Jilava, alături de Clubul Cainilor Utilitari și clinica veterinară a Dr. Cristian Cristea, prin care atât deținuții cât ți câinii salvați sunt reabilitați emotional. Pentru deținuți este o formă de terapie, iar câinii, îngrijiți și dresați de detinuți sunt pregătiți pentru a merge în adoptie. Aici intervine asociația mea. Eu mă ocup de adopțiile câinilor din proiect, dar și de strângerea periodică de fonduri, pentru toate cele necesare câinilor: hrană, deparazitări, tratamente etc.”
”Trebuie să recunosc că nu mai am energia de la început, pentru că m-am lovit de multe lucruri în anii ăștia, iar aici mă refer la oameni, nu la animale, pentru că ele sunt acolo și așteaptă să fie salvate. Am avut tot felul de întâmplări neplăcute cu autoritățile și cu oamenii. Mi-am dat seama că este nevoie de educație. La început, voiam să-mi fac un adăpost. Ăsta e visul oricărui om din zona rescue, doar că nu rezolvi absolut nimic. Îi dai, aduci și tot timpul o să ai, niciodată nu rămâi fără”.
Carla Alina Buleanu este convinsă că singura soluție pentru a stopa abandonul câinilor este ca cei mici să conștientizeze asta de la o vârstă fragedă.
”Am decis să merg pe educație. Îmi doresc un proiect, știu că se derulează în Ilfov acum, dar îmi doresc în București și mai ales în sate, pentru a putea intra în școli. Dacă nu rezolvăm problema de la copiii mici din școli și grădinițe, eu cred că nu avem șanse efectiv. Dacă ei înțeleg de mici ce înseamnă un câine și că trebuie să-l iubească și să aibă grijă de el se vor schimba lucrurile”.
Un caz pe care îl consideră cel puțin sinistru, povestește Carla Alina Buleanu, este cel al unei familii care a cumpărat un golden retriever, dar la care a renunțat pentru că patrupedul lăsa blană pe gazonul din curte.
”Nu știu cât m-am lovit de răutate, cât m-am lovit de indiferența venită din partea autorităților. În sensul că nu prea dau doi bani pe animale. Nu se percepe câinele ca membru al familiei. E doar un obiect. Și cumva mă sperie pătura asta de mijloc, a oamenilor cu bani și cât de cât educați, care iau câini doar pentru copii. Negândindu-se o clipă că e responsabilitatea lor. Am auzit cel mai sinistru lucru de la cineva care își luase un golden retriever, pe care l-a ținut în curte și l-a dat pentru că lăsa blană pe gazon. Și mulți sunt foarte șocați după 3 luni de avut un câine că nu se așteptau să roadă, să lase păr. Măi, oameni buni, suntem în 2023, putem să ne documentăm, să ne uităm pe net. Dar oamenii nu fac asta”.
Emisiunea Digi Animal Club, în care este invitată Carla Alina Buleanu, poate fi urmărită sâmbăta aceasta, cu începere de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”