Așa cum v-am obișnuit, la Digi Animal Club vă prezentăm oameni pasionați de lumea animalelor și poveștile lor.
Săptămâna aceasta stăm de vorbă cu doctorul Mihai Măcinic, medic veterinar specializat în animale exotice.
”Pasiunea pentru animalele exotice a început undeva din timpul facultății. Mai exact de când mi-am luat un dihor. Mi s-a părut interesant și super ok ca pet. Și când am ajuns acasă am realizat că și lui îi trebuie câteva acțiuni profilactice, așa cum se întâmplă la câine, la pisică, o deparazitare, o vaccinare șamd.
Am zis să întreb în stânga și-n dreapta medici veterinari și când au auzit de dihor nu știau ce să-i facă. Așa că am început să mă documentez și am aflat cu ce trebuie deparazitat și vaccinat propriul animal. Au urmat alți dihori, am ajuns să am 8 dihori, după aceea iepuri, porcușori de Guineea, șinșilă”, ne spune acesta.
Doctorul Mihai Măcinic a lucrat în mai multe clinici veterinare, iar acum are propriul lui cabinet specializat în animale exotice. Orice nu este câine sau pisică știe că trebuie să treacă pragul doctorului Mihai Măcinic.
”Iepuri, porcușori de guineea, șinșile, dihori. Hamsteri, veverițe, papagali, reptile, țestoase, șerpi. Iguane, agame cu barbă, pești. Și mai nou avem tot mai mulți proprietari care vin cu găini sau rațe. Inclusiv vulturi sau ulii”, susține medicul că se numără printre clienții săi.
Chiar dacă se ocupă de animalele exotice, doctorul Mihai Măcinic are acasă și câini și pisici. Iar asta pentru că vietățile au fost abandonate în cabinet.
”Am acasă trei câini și patru pisici. trei porcușori de Guineea și un iepure. Abandonul animalelor în cabinet e general valabil la toți medicii veterinari. Nu poți să vezi animalul în cabinet și să-i zici valea. Ori reușești să-l dai spre adopție, ori îl iei acasă.
Și soția este medic veterinar, astfel că se poate întâmpla ca azi să aduc eu un animal acasă, iar peste două zile să aducă și ea un animal acasă”, s-a amuzat invitatul nostru.
Meseria de medic veterinar nu e deloc ușoară, poți avea parte de mușcături și zgârieturi, dar doctorului Mihai Măcinic trage un semnal de alarmă tot la proprietarii care nu se informează corect atunci când își aleg un animal.
”Problema cea mai mare cu animalele exotice este că proprietarii nu se informează corect în momentul când le achiziționează. Nu știu ce mănâncă, cum trebuie să stea, ce nevoi au șamd. La iepuri și rozătoare cele mai mari probleme sunt legate de dietă”.
De ce trebuie sterilizați iepurii sau porcușorii de Guineea?
Cum știm dacă papagalul e bolnav?
Șerpii se îmbolnăvesc?
Cum ne dăm seama că avem o țestoasă bolnavă?
Sunt doar câteva întrebări la care invitatul nostru ne va răspunde.
Astfel, dacă aveți acasă un animal exotic și vreți să știți mai multe amănunte despre necesitățile sale, nu ratați Digi Animal Club, sâmbăta aceasta, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Câinele destinat să devină membru de familie: ”Nu știe ce-i aia teamă!”
- Marta Ciobotaru și Mădălina Popa, mâine, la Animal Club: „Este frumos acasă cu 5 chow-chow” Ce trebuie să știi despre acești căței
- Săptămâna, Digi Animal Club, vorbim despre o rasă de câini folosită în Siberia la trasul săniilor sau mânarea și paza renilor