Printre cele mai mari și mai misterioase pisici domestice se numără Ragdoll-ul. În ciuda istoriei sale scurte, de nici 60 de ani, „păpușa de cârpă” i-a cucerit cu rapiditate pe iubitorii de pisici din întreaga lume. Mai multe despre această rasă ne va povesti Loli Timpău, crescătoare de pisici Ragdoll, care și-a adus și ajutoare, fiica sa, Raluca.
Loli Țimpău a remarcat de-a lungul anilor, de când este în branșă, că o trăsătură aparte a acestor pisici este culoarea ochilor. Într-adevăr, toți puiuții se nasc cu ochii albaștri, dar nu toți au ”ochii de show”.
Albastrul poate să fie mai închis sau mai deschis. Oricum, în timp, el evoluează. La început, ochii pisoilor mici sunt foarte închiși la culoare, după care se deschid și se închid din nou. Există 5 trepte de culoare. Sunt pisici care cresc foarte mult, creșterea lor se definitivează pe durata a 4 ani, ne spune Loli Țimpău.
O altă trăsătură a Ragdoll-ului este blândețea, care și ea s-a stabilizat în timp. De la cea care a creat această rasă, Ann Baker, și până la cei care au desăvârșit munca acesteia, familia Dayton. Sunt foarte maleabili, nu te zgârie. Eventual, te împing așa <<lasă-mă, lasă-mă, nu-mi place ce faci>>, dar atât. Rasa a a fost creată printr-o întâmplare, între anii 1960-1963, de o americancă, Ann Baker, care avea o pisicuță, Josephine. Se spune că pisica ar fi suferit un accident și gestantă fiind, după ce-a suferit accidentul, a devenit imună la durere, iar puii produși de ea au manifestat aceeași imunitate, ca să spun așa. Erau foarte blânzi, foarte maleabili. Iar ea a început să lucreze pe tipul acesta de caracter și să aprofundeze. Munca ei a fost desăvârșită de familia Dayton, tot din SUA, care a început să stabilizeze rasa, să facă culorile de bază. Spre exemplu, motănelul nostru este un tabby. Este culoarea mea preferată, dar este bicolor. Bicolor înseamnă că au acest ”V” caracteristic. ”V” întors pe frunte. E caracteristic rasei ragdoll, ne-a mai spus aceasta.
Alte caracteristici ale pisicilor Ragdoll:
- Este o rasă foarte sănătoasă, cu durată de viață lungă, 15-20 de ani;
- Femelele ajung la 5-6 kg, iar masculii depășesc chiar și 8 kg;
- Conformația lor, ca și schelet, denotă că sunt niște pisici masive;
- Creșterea lor e îndelungată, se desăvârșește pe perioada a 4 ani;
- O pisică Ragdoll poate aduce pe lume până la 11 pisoi.
Pisicile sunt fascinante să știți. Eu știu că sunt fascinante. Spre deosebire de un câine, pentru că noi creștem câini care sunt altfel ca fire. Pisica îți arată foarte clar care e starea ei de spirit, <<am chef de tine, n-am chef de tine, acum lasă-mă puțin în pace pentru că o să te iubesc pe urmă>>. Fiecare are personalitatea ei pentru că oricum e fascinantă. Dacă ai timp să le înțelegi și să le respecți totodată, conviețuirea cu ele este grozavă.
Fiica acesteia, Raluca Țimpău, elevă în clasa a X-a, a descoperit că învățatul de acasă, mai ales într-o perioadă delicată ca cea pe care o traversăm, este mult mai distractiv alături de un Ragdoll. Mă liniștește. Îmi pun caietele pe birou și ele vin și se mai joacă cu pixurile mele, cu foile, cu tot ce prind. Apoi, învățăm împreună. Pisicile sunt foarte iubitoare și împart dragostea chiar dacă uneori sunt mai reticente dacă nu au chef așa de tine. Dar după te răsplătesc înzecit.
Tot în ediția de sâmbătă continuăm seria noastră de curiozități din lumea animalelor, atunci când vom vorbi despre veverițe.
- Te-ar putea interesa si:
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”
- Singapura, "pisica alpinistă", cea mai mică rasă de pisici domestice
- La Digi Animal Club sărbătorim Ziua Internațională a Pisicii: ”Avem tot timpul cu o pisică mai puțin decât de dorim”