Venirea unui pisoi într-o casă este mereu privită cu emoție. Inevitabil, apar griji: oare am cumpărat tot ce trebuie? Să nu-i lipsească ceva pisoiului! Cum pregătim ”camera bebelușului”? Lăsând gluma deoparte, adaptarea unei pisicuțe într-o nouă casă e un subiect foarte serios, motiv pentru care i-am invitat pe prietenii noștri Adina și Dorin Dumitriu, crescători de pisici rasa British, și pe Larisa, proaspătă ”mămică” de British.
De pe ”poarta” crescătorului, un pisoi pleacă la vârsta de trei luni cu lecțiile de bază învățate. ”Învață să meargă la litieră, învață să mănânce boabe, să bea apă din castron, să mănânce mâncare, asta treptat, după ce a fost înțărcat. Mama, de obicei, îi mai disciplinează pe pui dacă nu o ascultă. De la noi pleacă undeva pe la trei luni. La două luni are vaccin, un rapel la trei săptămâni și după aia trebuie să mai aștepte puțin. Nu pot fi dați imediat după vaccin, așa că pleacă la trei luni, trei luni și-un pic”, ne-au spus invitații noștri.
Odată ajunși în noua casă, pisoii au propriul lor mod de-a descoperi noi ”ținuturi”. Dorin Dumitriu spune că este rolul nostru să-i ajutăm să descopere aceste noi locuri treptat.
”În momentul în care vin într-o casă este indicat să-i punem într-o cameră să se învețe ușor cu casa. Dacă ați observat, ele se învârt de jur împrejurul camerei și se freacă cu obrajii, în general. Fac un circuit de miros. Și atunci, când se simt în siguranță, doresc să exploreze mai mult. Când vin într-o cameră, le punem litieră și puțină mâncărică și când doresc să exploreze mai mult, le deschidem câte-un pic zone din restul casei”.
Total diferite față de căței, pisicile au și ele atuurile lor care ne fac viața mai frumoasă.
”Este greu să înveți ceva, pentru că ele au o latură sălbatică, pe care este foarte greu să o înțelegi. Sunt creaturi speciale, miraculoase, aduc liniște, au inteligență. Chiar dacă nu sunt la fel de docile ca un câine, au alte lucruri prin care își pot manifesta inteligența”, ne-a zis Adina Dumitriu, completată de Dorin: ”Putem învăța să trăim în acea dulce cale de mijloc de care vorbeau și latinii. Să învățăm să ne bucurăm de lucruri fine, rafinate, simple”.
Se spune că întotdeauna avem cu o pisică mai puțin decât ne-am dori, așa că vă invităm să descoperiți un cuib de 5 pisicuțe British foarte jucăușe și foarte vocale.
Sâmbătă, 10 august, la ora 13.00, la Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”