Despre cât de gravă poate fi izolarea câinelui am tot discutat și vedem adesea cât de afectați sunt câinii uitați într-un țarc în spatele curții sau în adăposturi. Dar dacă ajungem la cealaltă extremă și umanizăm cățelul este bine? Dacă îl alintăm și-l cocoloșim până facem din cățelul nostru un dl Goe? Vorbim sâmbătă despre antropomorfizarea câinilor. Adică despre umanizarea lor. Alături de noi este Tudor Tim Ionescu, instructor de dresaj canin.
Antropomorfizarea câinilor înseamnă să îi privim ca pe niște oameni în miniatură, atribuindu-le trăsături, gânduri și emoții omenești.
Umanizarea câinilor vine din dorința noastră de a ne conecta mai profund cu ei, dar poate duce uneori la așteptări nerealiste, este de părere invitatul nostru. În loc să înțelegem instinctele lor naturale, tindem să-i vedem ca pe niște prieteni cu două picioare. Înclinăm să le afectăm bunăstarea dacă uităm că sunt, înainte de toate, animale, mai avertizează Tudor Tim Ionescu.
”Această tendință de umanizare nu l-ar ajuta pe el. Dacă eu aș începe să-l consider pe el, Butelie, prietenul meu, fratele meu, copilul meu, omul în miniatură atunci avem o problemă pentru el. Nu aș mai putea să răspund necesităților sale care sunt specifice unui ciobănesc belgian - malinois. Am avut câine de când aveam doar patru zile. Bunicii mă așteptau acasă cu un boxer.
Pasiunea mea pentru câini de acolo a venit: Asta deși acasă am și două pisici care de abia așteaptă să se întoarcă Butelie ca să aibă pe cine dormi. Sunt cățelar, dar pasiunea e pentru toate animalele, nu poți iubi doar anumite animale.
Am avut patru boxeri. Ultimul a fost Skip, cel care m-a introdus în lumea sportului canin. Un alt sport față de mondioring, pe care îl practic cu Butelie, și anume agility. Este un sport cu sărituri peste obstacole. Acest sport mi-a arătat ce mare satisfacție are un câine atunci când lucrează. Asta referitor de această tendință de antropomorfizare. Umanizare, în limbaj mai puțin academic.
Din cele peste 300 de rase care există la nivel internațional, câinii au fost selectați pentru anumite caracteristici genetice. Boxerul a fost selectat și creat pentru a fi un câine de luptă. Beagle este un câine de vânătoare. Golden Retriever este un câine de aport. Yorkshire Terrier a fost selectat în Marea Britanie pentru a vâna rozătoarele din canalizările din Londra. Malinois este un câine de turmă, care are instincte de turmă. Și atunci nu poți să nu ții cont de acest lucru dacă vrei să-ți iei un câine de rasă. Dacă nu, cea mai bună opțiune e să adoptăm un câine. Adăposturile sunt pline de câini iubitori.
Malinois este un câine victimă a propriului său succes. Este extraordinar, 75% din câinii de armată sau de poliție din lume sunt malinois. Problema este că vedem filmulețe în care fac lucruri extraordinare și vrem să ne luăm și noi. Din păcate, primesc săptămânal două sau trei mesaje cu acești câini care sunt dați spre adopție”.
Un câine reușește să realizeze ceva extraordinar, doar prin prezența lui plină de iubire și loialitate. Fie că te întâmpină cu bucurie la ușă, îți ține companie în unele momente sau te face să râzi cu ghidușiile lui.
”Când te întreabă cineva de ce îți iei un câine trebuie să te gândești că, în momentul în care ajungi acasă, el, nemâncat, neplimbat de ore bune, se bucură enorm. Câinele nu-mi spune <<vai, la ora asta se vine? Du-te, fă-mi de mâncare>>. De aceea, câinele transformă casa în acasă”, a mai spus Tudor Tim Ionescu, pe care îl puteți urmări sâmbătă, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Ghid rapid pentru îngrijirea pisicilor: ”În sălbăticie nu duc vrăbiuța să o gătească cineva! Le dau os”
- Nume de cod - little men: ”Seamănă cu niște oameni când merg. Au construit un baraj de 125 de metri”
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”