Sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club vorbim despre un proiect foarte interesant al asociației TNR. În vara aceastui an au apărut în curțile unor blocuri din București primele căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici. Mai multe detalii despre acest proiect primim de la Geanina Petrea, președintele Asociației TNR.
Întâi de toate, Geanina Petrea ne-a lămurit ce înseamnă TNR, numele asociației pe care o reprezintă. ”T - TRAP – capturare, N - NEUTER – sterilizare, R - RELESE – eliberare”.
”Este o metodă foarte des practicată în alte țări. În Statele Unite ale Americii, în Anglia și în multe alte țări s-a luat inițiativa de a captura pisicile, de a le steriliza și a le repune în teritoriu. Ele nu-și doresc să vină cu noi, nu vin din proprie inițiativă și atunci avem de-a face cu o capturare în toată regula.
În urma studiilor efectuate în alte țări, care au recurs la eutanasia pisicilor, s-a constatat că această metodă este ineficientă. Cel mai eficient mod și cel mai uman mod de a gestiona această problemă - a pisicilor fără stăpân - este de a le steriliza și-a le repune în teritoriu, unde să-și vadă liniștite de viața lor, fără a se mai reproduce.
La noi în țară nu există o legislație care să ajute pisica să poată profita de sterilizare sau o lege care să oblige proprietarii de pisici să le sterilizeze. Din acest motiv ne confruntăm cu o suprapopulare a pisicilor în stradă. Noi încercăm să educăm oamenii și să le explicăm importanța sterilizării pisicilor. Anul viitor, Asociația TNR și-a propus să facă niște mici modificări legislative”.
În contextul creșterii necontrolate a numărului de pisici comunitare, Asociația TNR a venit în sprijinul bucureștenilor cu o soluție eficientă și umană. Astfel, pentru gestionarea populației de pisici fără stăpân a fost demarat ”Programul adăposturi pentru pisici”.
Căsuțele pentru pisici amplasate în jurul unor blocuri din Sectorul 6 București reprezintă o inițiativă inspirată din SUA și Anglia, care acum poate intra și în atenția celor din restul țării.
”Proiectul căsuțelor pentru pisici este unul unic la noi în țară. Este un proiect pilot și ne așteptăm să fie un bun exemplu pentru tot restul țării. El a luat naștere deoarece eu, în activitatea de capturare a pisicuțelor, întâlnesc ambele tabere: atât pe cei care le îngrijesc și le hrănesc pe stradă, cât și pe cei care nu vor să vadă pisici pe stradă și sunt deranjați de cei care le dau mâncare. Fiecare tabără are dreptatea ei, categoric, iar fiecare și-a susținut punctul de vedere. Astfel, am depus acest proiect care a fost aprobat de primărie și care apoi a dobândit voturile cetățenilor, pentru că altfel nu ar fi putut să treacă. Și în felul acesta am reușit să împăcăm ambele tabere”.
Aceste mici refugii oferă pisicilor un adăpost sigur, protejându-le de frig și condiții insalubre, fără a mai fi nevoite să se retragă în subsolurile blocurilor, unde riscul de expunere la microbi și virusuri este unul ridicat.
”În aceste căsuțe, pisica se poate adăposti, poate găsi hrană, dar mai important de atât, oamenii o pot observa dacă este sterilizată sau nu. Cei care ne-au solicitat aceste căsuțe sunt președinții asociaților de locatari. Când intră în posesia unei căsuțe, își iau în scris obligativitatea de a îngriji căsuța: curățenie, dezinfectare”.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”
- Pregătirea câinelui pentru venirea unui bebeluș: pași pentru o tranziție armonioasă