Subiectul nostru de sâmbăta aceasta este limbajul corporal al câinilor. Cum comunică ei cu noi? Ce ne transmit prin expresiile faciale și prin postura corpului?
Cățelul ne spune când e fericit sau trist, când îi este frică sau e furios, când e încrezător sau nervos. Dar știm noi să-i înțelegem cu adevărat emoțiile sau intențiile? Alături de noi sunt doi specialiști în comportament și psihologie canină, Iulia și Mihai Tatarjenski.
”Spațiul în lumea lor înseamnă respect. Între mine și el e spațiul personal, între el și tine e spațiul social. Pentru el poate fi o formă sau alta de avertizare, oricine vine și se apropie de el în această bulă a lui”, ne-a spus Mihai Tatarjenski, completat de Iulia Tatarjenski: ”Nu întotdeauna este o joacă acceptată între doi câini străini. Ei (Vania și Fuki) se știu de atâtea luni, este ceva diferit”.
Câinii latră instinctual atunci când cineva se apropie, pentru a-și proteja teritoriul și a avertiza stăpânii. Acest comportament este moștenit din perioada în care strămoșii lor trăiau în sălbăticie și trebuiau să își apere grupul de posibile pericole. Latratul este modul lor de a semnala o prezență necunoscută și de a descuraja potențialii intruși. De asemenea, câinii latră pentru a atrage atenția sau pentru a exprima emoții, cum ar fi entuziasmul sau neliniștea.
”El e un câine instinctual pentru ceea ce un câine trebuie să facă. Universul pentru asta l-a creat. Oricine poate să se apropie și să spună că ai un câine rău, el doar își face jobul. Depinde foarte mult și cum escalează. Dacă doar alertează e o idee bună. Dacă din lătrat merge în reacție e cu totul altceva”, ne-a mai spus Mihai Tatarjenski.
Cățeii reflectă comportamentul stăpânilor lor, deoarece sunt influențați de mediul în care trăiesc. Un stăpân calm și echilibrat va avea un cățel liniștit și bine dresat, în timp ce un stăpân stresat sau agitat poate avea un cățel neliniștit sau hiperactiv. Câinii sunt foarte sensibili la emoțiile noastre și răspund la energia pe care o transmitem.
”Atitudinea noastră este reflectată de ei. Sunt ca niște oglinzi. Dacă noi venim de la muncă frustrați, obosiți, nervoși, ei simt ceea ce transmitem către ei. Deși și noi ne bucurăm că-i vedem. Ei nu vor fi tocmai ok în ziua respectivă. Tu ieși cu el la plimbare, dar ești cu gândul la ce s-a întâmplat la muncă.
Ei trăiesc în prezent. Spre deosebire de noi, nu se gândesc ce au făcut ieri, dar ce o să fac mâine. Ei trăiesc în prezent și în fericire tot timpul. Asta dacă nu le stricăm noi starea”, ne-a spus Iulia Tatarjenski, specialist în comportament canin.
Observând cum animalele se bucură de fiecare moment, fie că este vorba de o plimbare în parc sau de o joacă spontană, Mihai Tatarjenski a realizat că animalele trăiesc fără griji pentru trecut sau viitor. Acest comportament i-a inspirat o schimbare profundă.
”M-au învățat să trăiesc în prezent. M-au adus în instinctualul animalului. Să mă reconectez cu natura și cu ei. Și să-mi dau seama de sinele meu. Să am parte de bucurie, de calm, de joyfull”, ne-a mai spus Mihai Tatarjenski.
Ce ne transmite cățelul când stă cu burta în sus?
Toți câinii care dau din codiță sunt bucuroși?
Ce vrea să-ți spună un câine care nu te privește în ochi, care te evită?
Iată doar câteva întrebări care își vor găsi răspunsul sâmbătă, la ora 13.00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”