Subiectul pe care-l vom dezbate în ediția de sâmbăta aceasta a emisiunii Digi Animal Club îl reprezintă animalele domestice din mediul rural: cum sunt ele tratate sau cum ar trebui să fie tratate. Dialogul îl vom purta cu o mare iubitoare de animale, o salvatoare de vietăți maltratate sau abandonate de oameni iresponsabili. Corina Ilie sau ”Guvernanta de pisici și căței”.
Mentalitatea cea mai des întâlnită la țară este aceea că animalul trebuie să fie util în gospodărie: e pus la căruță, apără curtea, dă lapte sau clocește ouă. Când nu mai e util este abandonat sau, mai rău, chiar omorât. Abandonul animalelor și violența oamenilor asupra lor are cote poate mai mari decât în mediul urban.
”Practic, copilăria mea constituie vacanțe întregi de vară și de iarnă la bunici și pe la mătuși. Am avut norocul să am rude foarte speciale și care să mă învețe lucruri importante. De foarte mică am prins că fiecare animal în parte trebuie respectat. Ceea ce azi nu se mai întâmplă cu animalele din gospodării.
Îmi aduc aminte că atunci când mergeam la țară vedeam mulsul ca pe un ritual. Ai mei se purtau foarte frumos cu ele. Vacile nu erau niciodată bătute. Nu erau agresate. Vacile erau cumva dresate, veneau singure. Eu aveam o plăcere să le conduc la margine satului, de unde le lua cel care le păștea. Mergeam în fața lor cu bicicleta (...) Alt aspect e legat că bunicii mei nu țineau animalele murdare; erau apreciați de restul satului.
Nu era vreo poliție a animalelor pe vremea aceea, era gura satului care intermedia acest comportament și nu puteai lăsa grajdul sau animalul murdar. Animalele erau țeselate, ca nu cumva să fie murdare. Aveam o perie, ca cea pentru cai”.
Uneori, în mediul rural și câinele, dacă are stăpân, are un fel de trai seminomad, pentru că este lăsat liber să iasă din curte, să se împerecheze când vrea, să muște pe cine vrea.
”Dacă acum 35-40 de ani, eu am întâlnit în familia mea de la țară un comportament decent vizavi de animale, cum se întâmplă că în 2023, când tot săteanul are TV prin cablu, acces la internet, nu înțelege totuși că trebuie să se trezească și să nu mai fie barbar? Ar trebui să intervină autoritățile, primarul, polițistul șamd.
De ce se intervine când e prea târziu? Doar după ce un filmuleț ajunge să devină viral. De abia atunci polițistul să dea o amendă? Oamenii se uită în continuare chiorâș și spun că e doar un câine, că e doar un cal, că e doar o vită. Oare? Așa e?”.
Și ajungem la soluții. Educare și sterilizare, supraveghere și amenzi unde nu se respectă legea, cooperare între autorități și ONG-uri. Animalul de companie trebuie să fie privit ca un membru de familie, nu un animal căruia i se aruncă o bucată de pâine din când în când.
”Copiii văd. Prin body-language și comportamentul celor mari. O autoritate importantă o reprezintă educatorii. Ei trebuie să înțeleagă faptul că sunt formatori de suflete, poate dintre cei mai abili și pătrunzători influenceri. Și trebuie să îți faci datoria să educi acel copil, chiar dacă el provine dintr-o familie bună.
Nu strică două educații. Să fie și acasă și la școală educat cum trebuie. Trebuie să interfereze prin anumite lecții cum să ne comportăm cu animalele. Asta ține de profesor să știe care e rolul lui și să depășească granițele unei ore obișnuite.
Trebuie să fim civilizați. E anul 2023. Trebuie sterilizare și conlucrare la nivelul autorităților, ONG-urilor, influenceri, supraveghere, respectarea legii și educație”.
Cât de important este să ne educăm copiii în acest sens, de a salva, a dărui, a fi empatici ne răspunde Corina Ilie sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”