Labradorul este cu siguranță una dintre cele mai populare rase de câini din lume. Mereu vesel, pentru unii poate mult prea vesel, labradorul este o rasă foarte inteligentă și totodată răbdătoare, motiv pentru care a ajuns să fie câine de terapie, câine ghid, salvamontist sau chiar câine adulmecător pentru poliție și vamă.
La discuția de săptămâna aceasta la Digi Animal Club am apelat la Andreea și Romy Vișan, crescători de câini rasele Labrador retriever, Pug și Ciobănesc german. Ei au venit însoțiți de Zara – mămica labrador ciocolatiu și cei cinci puiuți ai ei, parcă făcuți la indigo. Rasa aceasta provine din peninsula Labrador (estul Canadei) și a ajuns pe bătrânul continent la începutul secolului XX, în Anglia și englezii au îndrăgit-o imediat.
Sunt niște câini extraordinari, sunt niște câini care iubesc apa, joaca și prezența oamenilor. Și au fost folosiți ca atare. Inițial, îi ajutau pe pescarii canadieni. Trăgeau plasele, adunau peștii din apă. Ei sunt cu apa nativ. Toți câinii iubesc apa, iar în momentul în care intră în apă și nu-i arunci tu, apa devine pentru ei o pasiune. Iar la labrador, tipul de blană pe care-l are, cu subpărul pe care-l are, îi permite să înoate și iarna fără nicio problemă.
Labradorul este de trei culori. Galben, negru și cei mai speciali sunt cei pe care-i vedeți, <<ciocolată>>, dar toți sunt frumoși. Seamănă cu goldenii, numai că au blana mai scurtă. Coada este diferită. La ei, în tipicitatea rasei este specificată coada de vidră care practic îi ajută ca o cârmă în apă, când înoată, a mai continuat să spună Romy Vișan.
Datorită abilităților sale, dar și cu o educație pe măsură, labradorul este folosit în misiunie dintre cele mai speciale. Labradorul este un câine tandru, un câine cu care poți să lucrezi. De exemplu în vamă, chiar și la Otopeni (n.r. Aeroportul Henri Cloandă), sunt câini folosiți în serviciu pentru valize, pentru tot ce trebuie. Sunt folosiți din punct de vedere utilitari, pentru a găsi victimele din cutremure, pentru a dezgropa oamenii prinși în avalanșă. Sunt folosiți pentru terapie, a mai spus Romy Vișan.
Soția sa, Andreea Vișan, ne-a atenționat asupra unui lucru: Nu sunt câini de pază. Dacă din labrador vrei să faci câine de pază și să muște, e un mare minus. Se poate face, dar nu este de dorit.
Labradorul este făcut pentru continuă mișcare, lucru de care ne-am convins de când cățeii au ajuns pe platoul de filmare și până la finalul emisiei. Invitații noștri au apreciat faptul că această caracteristică se manifestă la mai toți patrupezii.
Foarte multă lume își cumpără câine și constată <<aoleu roade>>, <<aoleu mi-a stricat canapeaua>>, <<aoleu, mi-a stricat pantofii>>. E normal, sunt specializați pe cei mai scumpi pantofi, sunt specializați pe mobila de calitate. E greu să-l faci câine de pază pe un labrador pentru că e un câine care se joacă foarte mult, iar uneori oamenii, proprietarii, sunt nemulțumiți de faptul că le strică pantofii, rod mobila sau pereții. Motivul este foarte simplu - nu au timp suficient să aloce unui câine! Și trebuie să-și facă timp să se joace cu el, să-l scoată la plimbare, să-i ”cheltuie” energia, pentru că altfel vine acasă, nu este ”descărcat” și își găsește de lucru. Iar lucrul respectiv e pantoful tău, mobila, scaunul, canapeaua, telefonul chiar, ceea ce e foarte grav.
Dar nu vă faceți griji, pentru că labradorul este un câine pentru oricine. Atât pentru cei care sunt la primul câine, cât și pentru cei care au mai avut. Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre labrador nu ratați ediția de sâmbătă, de la ora 13:00, pe canalui Digi Animal World.
Sâmbătă, de la ora 13:00, pe Digi Animal World.
- Te-ar putea interesa si:
- Sâmbătă, la Digi Animal Club, afli de la Cristina Pânzariuc de ce labdradorii sunt foarte buni câini de căutare sau de terapie
- Sâmbătă aflăm mai multe despre Jack Russell Terrier de la Sorin și Marius, 2 crescători de această rasă
- Vedeta de săptămâna aceasta este vizsla maghiară. Un câine de vânătoare, dar și un ideal animal de companie