În ediția de săptămâna aceasta a emisiunii Digi Animal Club vorbim despre vizsla maghiară. La bază e un câine de vânătoare, dar și un ideal animal de companie pentru o familie activă, sportivă. Discuției noastre s-a alăturat Corina Ionescu, crescătoare de câini rasa vizsla maghiară.
Mi-am dorit foarte mult un cățel care să-și îndeplinească foarte bine funcția lui primară, aceea de a vâna, dar să fie și foarte bun cu familia, pentru că am copii. Cresc și Shauzeri pitici pentru că oricât m-aș fi informat eu la început, din păcate nu am găsit chiar toată informația de care aveam nevoie și nu mi-a spus nimeni că pentru un copil mic, de 3 ani, spre exemplu, gestionarea unei Vizsle maghiare poate fi chiar dificilă. Pentru că sunt niște căței foarte energici, iar un copil mic nu poate face față unui nivel de energie de calibrul ăsta, ne-a spus Corina Ionescu, crescătoare de câini rasa vizsla maghiară.
Cu un simț olfactiv foarte bine dezvoltat, vizsla sunt și câini de terapie, câini-ghid, pot fi folosiți pentru a detecta drogurile sau în căutare și salvare. Este o sintagmă foarte frumoasă în engleză care zice că este câine hunt-poin-retriev. Vânează, pontează, aduce. Sarcina lor este să caute vânatul pe câmp, dacă e fazan, dacă e prepeliță sau iepure. Îl caută, îl pontează, are poziția aceea specifică de aret, în care se oprește, înțepenește acolo și blochează vânatul, vânătorul între timp vine, câinele, teoretic la comandă, ar trebui să ridice vânatul și-n momentul în care este împușcat, pică, se duce și-l aduce. Este un câine versatil, un câine care îndeplinește toate sarcinile. Ei pot fi la fel de bine folosiți și la vânat mare, dar nu cum au înțeles unii colegi vânători, să alerge mistreții, ci pot fi folosiți pentru recuperarea vânatului rănit pentru că au un simț olfactiv extraordinar de bun și pot fi trimiși pe urmă de sânge să caute vânatul rănit. SIgur că pentru vânat rănit sunt rase specializate, limierii, dar el fiind acel cățel universal despre care vorbeam, versatil, poate să îndeplinească foarte multe funcții, poate să facă inclusiv treaba asta, ne-a povestit invitata noastă.
Din punct de vedere al temperamentului, vizsla maghiară este un câine foarte dulce, foarte iubitor. Li se mai spune velcro dog și nu degeaba. Simt nevoia constantă de a fi în contact permanent cu stăpânul, de aceea nu sunt câini pe care să-i luăm și să-i punem undeva în curte, că mi-am luat câine de vânătoare. Nu, e câinele care are nevoie să stea lângă stăpân, a mai punctat Corina Ionescu.
Cum se dresează vizsla maghiară
Tot invitata noastră consideră faptul că în primul an, vizsla maghiară este un câine extrem de solicitant. Proprietarul simplu de cățel se gândește că vai, ce frumoși sunt. Dar nu știe la ce se înhamă. Pentru că au un nivel foarte mare de energie, se plictisesc foarte repede, au nevoie să fie ocupați. Nu trebuie neapărat să-i alergăm 50 de km ca să simtă câinele că a obosit. Ei trebuie să fie ocupați mental. Încercăm și facem un pic de predresaj cu ei, îi învățăm chestii simple, basic, un șezi, vino aici, așteaptă, asta îi solicită, îi obosește. Și așa facem niște căței care nu distrug casa, lăsați singuri, nesupravegheați, nescoși, nelucrat cu ei, se plictisesc și își găsesc de făcut. Îmi doresc să obținem pui care sa își poată depăși părinții.
Invitata noastră ne-a mărturisit că un crescător asta trebuie să facă, un crescător trebuie să aibă un ideal, un vis spre care să tindă. Eu nu am neapărat un obiectiv, e o chestiune la care visez. Poate e un pic dusă spre extrem pentru că visez la perfecțiune, ceea ce știu cumva, în subconștient că va fi imposibil să ating, dar continui să visez să ajung acolo, către idealul meu. În momentul în care nu voi mai avea idealul și-n care nu voi mai vrea să obțin perfecțiunea, nu mai are rost să mă ocup de asta. La bază, întotdeauna avem standardul. Este blue printul cu care plecăm toți, indiferent despre ce rasă discutăm. Plecând de la acest standard care lasă totuși niște portițe, niște interpretări, o femelă poate să aibă între 54 și 60 cm. Poate mie îmi plac cele de 54, altui crescător se poate să-i placă cele de 60, și atunci el va încerca să-și ducă...face parte din perfecțiunea lui, a concluzionat Corina Ionescu.
Nu ratați ediția de sâmbăta aceasta, la ora 13:00, Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- Sâmbătă aflăm mai multe despre Jack Russell Terrier de la Sorin și Marius, 2 crescători de această rasă
- Curiozități despre rasa cea mai populară de câini, labradorul. Sâmbătă, la Digi Animal Club
- Sâmbătă îl cunoaștem pe Balzac, un ciobănesc elvețian simpatic