Alexandra Mihai a venit să ne vorbească despre câinele elvețian, și anume despre Große Schweizer Sennenhund, în română Marele ciobănesc elvețian. Sennenhund înseamnă câine de munte, câine de soare de munte, ceva de genul ăsta s-ar traduce. Și Große, cel mai mare. Este un câine căruia îi place să meargă pe munte, îi place să care pe munte. De exemplu, dacă nu vrei tu să-ți cari rucsacul, îi pui câinelui o desagă și o cară fără niciun fel de problemă.
Alexandra este crescătoare și a venit să ni-l prezinte pe Zack, pe numele lui oficial Balzac Rilenvik Stein. Rugată să caracterizeze cățelul din rasa Marelui ciobănesc elvețian, Alexandra a spus: Vesel, prietenos și loial. Ce aș mai putea să adaug, este câinele velcro, trebuie să stea în permanență după tine, stă lipit ca un timbru pe scrisoase, ca ariciul. În permamență trebuie să stea după mine, eu când merg prin curte zici că sunt rața cu bobocii.
Elvețienii au 4 rase care au exact aceleași culori: marele ciobănesc elvețian, ciobănescul de Berna, Apenzeller Sennenhund și cel mai mic dintre cele 4 rase este Entlebucher Sennenhund.
Marele ciobănesc elvețian este un câine care a fost inițial folosit pentru a mâna cirezile de vite din Alpi. Ulterior, tocmai datorită forței lui, a fost folosit pentru a căra micile căruțe ale fermierilor de la fermă la piețe. Cu brânză, cu lapte. La ei s-ar fi numit calul săracului, dar nu e cazul. Este un câine puternic și foarte sociabil, calm, liniștit.
Primul contact al Alexandrei Mihai cu această rasă: Am fost până în Polonia să iau câinele fără să văd nicinul vreodată pe viu. Am fost, am luat cățeii, am rezervat unul, dar am plecat cu 2 de la canisa respectivă. Și a fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o vreodată. Pentru că s-au dovedit a fi niște câini extraordinari. Am citit în standard, în discuții despre câinii ăștia că sunt extraordinari de buni cu copiii, că sunt calmi, că sunt liniștiți, că sunt docili, că sunt loiali și așa mai departe. Și așa este.
Primele notificări din istorie ale marelui ciobănesc elvețian sunt din anul 1908. Atunci au fost prima dată menționați în înscrieri oficiale. Ulterior, prin 1935, au fost integrați ca standard în Federația Chinologică Internațională. Sunt unii dintre primii câini al căror standard a fost integrat în Federația Chinologică Internațională.
PARTICULARITĂȚI FIZICE:
- Trebuie să aibă toate cele 4 lăbuțe albe;
- Vârful cozii are câteva fire albe;
- La naștere, puii au 99% din culorile unui adult;
- Singura diferență este năsucul roz.
- Te-ar putea interesa si:
- Ciobănescul de cireadă elvețian, un câine versatil: ”Bun pentru familie, ghid sau operațiuni utilitare”
- Sâmbătă aflăm mai multe despre Jack Russell Terrier de la Sorin și Marius, 2 crescători de această rasă
- Vedeta de săptămâna aceasta este vizsla maghiară. Un câine de vânătoare, dar și un ideal animal de companie