Iată un semnal de alarmă al celor de la Asociația Spitalelor Veterinare din S.U.A.: un prim ajutor oferit corect poate salva cu 25% mai multe animale până ajungem cu ele la veterinar. Ce ar trebui să știm, cum să oferim primul ajutor si ce presupune el ne-am propus să aflăm de la Cristina Tutunaru, pet sitter profesionist.
Un ajutor e important, e prima linie de apărare pe care o putem întreprinde înainte să ajungem la un medic veterinar. Practic, primul ajutor are rolul de-a ameliora durerea câinelui, de-a opri sângererea. Cumva de a-l stabiliza sau în cazul în care câinele nu mai are respirație sau puls, de a-i face resuscitarea necesară ca să mai fie pe linia de plutire când ajungem la veterinar, ne-a explicat Cristina Tutunaru.
Prin prisma profesiei sale, Cristina Tutunaru s-a confruntat cu fel și fel de situații, cu câini seniori sau bolnavi de diabet: Așa am aflat cum se administrează o injecție subcutanat, cum se ia glicemia și cum se face insulina.
Cum verificăm pulsul câinilor?
Pulsul se măsoară de la artera femurală a câinilor, care se regăsește în zona inghinală, în interiorul coapselor. Se măsoară cu degetele, pur și simplu se pun acolo, pe interiorul coapsei și se simte un puls. Dacă este de mici diminensiuni, atunci putem să-i pipăim cordul și să-i simțim bătăile inimii. Iar primul ajutor ne ajută să economisim bani și să-i diminuăm disconfortul câinelui, pentru că dacă oprim sângerarea în mod eficient, câinele nu mai are nevoie de o transfuzie sanguină, care este foarte scumpă și destul de neplăcută pentru câine. Sau dacă are un membru fracturat și știm cum să-l imobilizăm, ca să nu provoace mai multe daune, atunci intervenția chirurgicală poate să fie eliminată. Și știm că nu sunt ieftine intervențiile. În plus, timpul de recuperare a câinelui e mai scăzut și astfel diminuăm disconfortul acestuia, a mai completat Cristina Tutunaru, pet sitter profesionist.
Ce trebuie să știi înainte să suni medicul?
Medicul veterinar te va întreba: ce temperatură are? Ce puls are? Îi bate inima tare? Are respirație sacadată? Toate astea tu trebuie să le știi înainte să-i formezi numărul de telefon. Și e bine să le măsori înainte, pentru că temperatura e un indiciu extraordinar despre ce ar putea să fie neregulă. Temperatura unui cățel variază între 38 și 39 de grade. Undeva la 38,5 este bună, dar dacă atinge 39 de grade e o problemă. Este perioada căpușelor. Asta este un mare semn c-ar putea avea babesioză. A fost mușcat de-o căpușă infectată și creșterea temperaturii denotă babesii în sistem și poate fi corelată cu lipsa apetitutului, letargia, lipsa poftei de viață. În schimb, dacă o lași, poate fi letală, ne-a detaliat invitata noastră.
Ce faci când câinele e mușcat de o căpușă?
În cazul în care câinele este mușcat în parc de o căpușă, Cristina Tutunaru ne-a explicat pașii care trebuie urmați. Dacă ești în parc, te duci acasă și o scoți. Se poate și în parc, dar există riscul să o scoți greșit, să-i rămână capul înăuntru. Îți trebuie multă îndemânare. Dacă nu ai îndemânare, îți sugerez o pensetă care are buton și este foarte convenabil pentru că apeși butonul se lărgește și poți să prinzi mai bine, aproape de bază și o scoți prin răsucire. E de preferat să o scoatem cât mai repede că abia după prima oră din momentul în care s-a atașat eliberează și toxinele, au sunat îndrumările Cristinei Tutunaru, pet sitter profesionist.
Cum bandajăm un cățel?
Cele mai frecvente accidente suferite de căței sunt la nivelul lăbuțelor. E bine să începem bandajarea deasupra încheieturii. Bandajăm bine de tot prima parte, apoi următoarele vin în spirală, ca să atingă jumătate din tifonul precedent. Iar ce multă lume nu știe este că în momentul în care ajungi la baza lăbuței, ca să nu-ți plece bandajul, e bine să-l treci inclusiv printre degete. Prin fiecare deget. Prin 8-uri. Și facem așa mai multe 8-uri. O să luăm apoi din trusa de prim ajutor o foarfecă pentru că suntem pregătiți, a exemplificat invitata noastră.
Ce trebuie să conțină o trusă de prim ajutor pentru animale sau cum bandajăm codița unui cățel aflăm sâmbătă, la ora 13:00, la Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- Experiențe și secrete de la un pet sitter profesionist. Sâmbătă, de la 13:00, la Digi Animal Club