Ați văzut vreodată 15 căței stând cuminți, pe o canapea, la o fotografie de grup? Lucrul acesta nu ar fi posibil dacă acei căței nu ar avea o relație foarte apropiată cu pet sitterul lor. Cristina Tutunaru este pet sitter profesionist și sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club, ne va împărtăși din experiența sa.
Ce-ar fi să te faci dog-walker?
Ea ne-a povestit mai întâi despre cum a descoperit această vocație și cum a ajuns mai apoi pet sitter profesionist. Pe la 30 de ani am avut nevoie de-o reprofilare. Eram contabil și citisem câteva articole despre cum să-ți găsești vocația. Am făcut un exercițiu de imaginație și-am întrebat copilul din mine, copilul de la 7 ani, ce voia să se facă. Și mie mi-au plăcut animalele, că voiam să-mi fac adăpost și să salvez toți cățeii de pe stradă. Cineva mi-a dat apoi un pont: Ce-ar fi să te faci dog-walker?
Eu, fată simplă din provincie, nu știam ce e aia. Dar după ce m-am documentat și-am văzut despre ce e vorba am spus <<ok, asta-i pentru mine>>. În momentul în care începi să lucrezi cu ființe vii, treaba asta te responsabilizează foarte mult, își amintește Cristina.
Despre calitățile de pet sitter
Tot Cristina Tutunaru este de părere că pe lângă infinita iubire pentru animale, un pet-sitter sau o bonă pentru animale trebuie să aibă multă, multă... multăăă răbdare. Răbdarea și înțelegerea sunt niște calități foarte importante la un pet-sitter. Și bineînțeles, un pet-sitter, chiar dacă lucrează în principal cu animalele, trebuie să aibă și people-skills neapărat. Pentru că oamenii trebuie să aibă încredere în tine să-ți lase sufletul lor pe mâini. Dacă eu am o energie calmă și fermă, atunci ei mă respectă și mă ascultă și nu trage fiecare într-o altă direcție. Vin după mine.
A fost totuși aglomerație în platoul Digi Animal Club: Tina a venit însoțită de 3 cățeluși năzdrăvani: Kala, Ara și Lucy, dar și de pisicuța ei, Onix. Ei sunt de altfel și ajutoarele Tinei în buna desfășurare a activităților de la grădinița pentru căței. Kala (labrador) este un temperament calm și ea se ocupă cu grija, ea este asistenta mea principală. E ca un fel de bonă pentru cățeii care sunt mai fricoși. Ea îi liniștește. Cea mică, Ara (Jack Russell terrier), se ocupă cu disciplina. Ea îi corectează pe cei care nu stau la locul lor sau care sunt prea insistenți.
Onix este un Maine Coon. Intenționat am ales rasa asta, pentru că ei de cele mai multe ori se cred căței. Pisica mă ajută să-i obișnuiesc pe cățeii care sunt obsedați de pisici sau care au instincte de vânătoare puternice pe care dorim să le reprimăm și face și asta parte din socializarea lor și anume obișnuitul și desensibilizatul la o altă specie de animal.
De curând, Tina a adoptat și o cățelușă de pe stradă. A fost probabil atrasă de toată distracția din curte, i-am deschis poarta, a intrat și a spus <<ok, asta este casa mea de acum încolo>>. E o fetiță foarte jucăușă, am adoptat-o și pe ea și i-am dat și-un job, pentru că fiecare animăluț al nostru are jobul lui. Ea se ocupă cu distracția.
Comunismul e în floare
Pentru a putea supraveghea și a face față atâtor animăluțe simultan, Cristina Tutunaru duce o politică internă riguroasă. Nu există padocuri la noi, nu există camere separate pentru căței, condițiile noastre de cazare sunt de comunitate, în sensul că este mult comunism la noi... comunismul este în floare, adică toate lucrurile sunt ale mele și ei le împart între ei”, punctează Tina, care ne-a făcut să înțelegem și cum se înțeleg 15 căței acolo: ”pur și simplu, nu le dai motive de ceartă. E ca într-o tabără de căței. Ca într-o tabără de copii, dar cu căței. Sunt la program, au o rutină, în fiecare zi aceeași. Dimineața trezirea-plimbarea-mâncarea-odihna, apoi vine ora de disciplină, ora de joacă, iarăși ora de masă, iarăși ieșim la mișcare și toate astea se fac la comanda mea.
Și răspunsul la întrebarea de un milion de euro <<cum stau 15 căței cuminți la fotografie>> este unul simplu: îi obosești! pam-pam! Ăsta este secretul meseriei. Trebuie în primul rând să-i obosești pentru că așa o să ai un câine mai disciplinat. Și ei oricum sunt obișnuiți pe canapeaua mea pentru că acolo stau toată ziua și pur și simplu îi pun pe toți mai înghesuiți, le dau comanda așteaptă. Dacă nu o știu, o învață acolo la fața locului, mă îndepărtez, încadrez, declanșator.
Și cum nicio zi nu poate trece departe de animăluțele pe care le iubește, nunta Tinei a avut loc într-o locație pet-friendly, invitații au putut veni alături de cățeii lor, iar cele 4 domnișoare de onoare au fost patrupede.
Ca să stăpânești niște câini, indiferent câți și ce greutate au, nu e nevoie de forță fizică. Totul este legat de energie, de energia pe care o ai. Iar ei împrumută această energie de la mine, care este una calmă, dar fermă.
- Te-ar putea interesa si:
- De ce trebuie să știm cum să oferim primul ajutor la căței și ce presupune acesta? Aflăm la Digi Animal Club