De ce este atat de importanta albina si ce putem face ca ea sa nu dispara ne va povesti Marian Stoica de la Asociatia Pentru Protectia Albinelor si Polenizatorilor Salbatici, sambata, la Digi Animal Club.
Am ajuns apicultor din intamplare. Prin 2009 s-a nascut primul copil si s-a pus problema sa-l crestem in alte conditii decat intr-un Bucuresti poluat si asa mai departe. Am mers la o gospodarie din familie care era parasita de vreo 15 ani, cum sunt se intampla cu satele romanest si am plantat acolo cativa pomi fructiferi. Visam sa ne crestem copilul intr-o livada, sa urce in mar, sa manance un mar, intr-un gutui, gutui si asa mai departe. In al doilea an am descoperit intamplator, intr-o usa zidita de strabunici… intre zidul respectiv si usa si-a facut locul o familie de albine, un roi. Au gasit acolo o gaurica si practic si-au construit un stup sa-i zicem. Cand le-am observat, desi dupa spusele vecinilor ele stateau acolo de vreo 2 ani si convietuisem un an de zile cu ele, prima reactie a fost sa le omor ca-mi vor omori copilul. Am ajuns pana la a ma apropia de ele sa le omor cu un spray de muste si acum nu mai stiu foarte bine, ori curiozitatea, ori acel instinct sa incerc totusi sa fac ceva, altceva decat sa le omor… cred ca le-am vazut cu piciorusele incarcate cu polen si apropiindu-ma si vazand ca nu se intampla totusi nimic, a fost un declic. M-am oprit si am zis hai sa incerc sa aflu ceva despre ele si apoi sa caut un apicultor in sat.
Albina nu zboara mai mult de 2-3 km fata de stup, iar pentru a produce un kilogram de miere face 40.000 de zboruri, ceea ce echivaleaza cu ocolul globului pamantesc.
Mierea era foarte apreciata in antichitate. Romanii, grecii si egiptenii o foloseau atat ca aliment, cat si ca medicament. Se spune ca regina Egiptului, Cleopatra, isi ingrijea tenul cu masti din miere. Si, pentru a avea o piele cat mai fina, facea bai in lapte cu miere.
Astazi, Marian Stoica este implicat in tot felul de progame de educatie si de salvare a albinelor, de imprietenire cu ”omul” (Scoala Altfel, Patrula albinelor…).
Este un concept de atelier dedicat copiilor - Micul apicultor - se numeste. Mergem cu un stup mobil si cu recuzita si copiii vad ceea ce inseamna ca e o rama de fagure, mergem cu un stup mobil in care ei pot interactiona, nu iese nicio albina, dar ei le vad, pot interactiona cu albinele … este total transparent, desigur asigurand conditii ideale pentru albine, au aerisire. Este primit foarte bine. Si de ce ne indreptam noi aici? Pentru ca am incercat tot felul de variante sa atragem atentia lumii din preajma noastra, sa aratam ce se intampla cu albinele, cu agricultura pesticizata si asa mai departe si am ajuns la concluzia ca cel mai bine putem face acest lucru mergand catre copil care sa duca mesajul parintelui si asa mai departe… Stiind ca intr-o casa tot copilul ne ghideaza practic, vrem sa atragem atentia ca albinele sunt in pericol si aceste chimicale care ne inconjoara peste tot in agricultura de mare suprafata fac un rau imens nu numai albinelor, ci este un rau pe care il facem copiilor nostri. Si astfel sper sa sensibilizam mai bine opinia publica, mai departe aceasta fiind cea care poate pune presiune pe sistem.
De ce traieste albina doar 35-40 de zile in sezonul activ, in timp ce iarna ajunge si la 6 luni? Ce fac albinele iarna si cum pot supravietui pana la minus 40 de grade? Se pot creste albine in Bucuresti si cat de buna este mierea acestor albine sunt doar cateva intrebari care-si vor gasi raspunsul sambata, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Sâmbătă, la Digi Animal Club, vorbim despre albine, insecte mici, dar foarte inteligente. De ce sunt esențiale pentru natură