În ediția de săptămâna aceasta a emisiunii Digi Animal Club vorbim despre albine, insecte mici, dar foarte inteligente. Esențiale pentru natură, albinele sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor. Pe scurt, albina înseamnă viaţă, înseamnă biodiversitate. Alături de noi pentru această discuție este Marian Stoica, directorul Asociației Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici.
El ne explică faptul că albinele sunt prietenele noastre și nu ar trebui să le privim altfel. Sau ce-ar fi dacă albinele ar dispărea? O întrebare la care nu vrem să știm răspunsul exact pentru că o treime din alimentele pe care le consumăm se datorează polenizării cu aceste insecte.
”Ele sunt prietenele noastre și n-ar trebui să fim dușmanii unor insecte care ne sunt deosebit de folositoare și se află la baza lanțului trofic și ne ajută foarte mult să putem trăi. Dacă n-ar fi existat albinele, viața noastră de astăzi nu ar fi existat la acest mod. Din punct de vedere alimentar, dar nu numai. Gândiți-vă că nu am fi avut unele alimente, plante, păduri și multe alte lucruri. Pe lângă albina meliferă despre care tot vorbim, există mai multe alte specii sălbatice care și ele participă la polenizare”.
Prin asociația sa, Marian Stoica este implicat în tot felul de progame de educație și de salvare a acestei specii, de împrietenire cu ”omul”, prin școli și parcuri.
”Înțeapă și face miere, cam asta răspunde fiecare copil pe care-l întrebi. Și nu se face deosebirea între albină și viespe. Copilul știe că albina e galbenă, pentru că așa a desenat primul artist care a făcut albina mai degrabă o viespe. M-a înțepat o viespe sau m-a înțepat o albină e totuna pentru el. Dar mai știu și că fac miere, că fac miere bună.
Spre bucuria noastră, întâlnim din ce în ce mai mulți copii care știu că albinele fac polenizare. Iar asta depinde doar de părinți. Deci, prin școli se mai schimbă lucrurile. Nu în toate, dar noi ne cam tot plimbăm prin școli de vreo 6, 7 ani.
La început, stupul l-am făcut pentru școala copilului nostru. A venit școala altfel și-au zis că elevii să meargă la film. Băi, nu se poate, filmul îl poate vedea și cu mine. Și cum mă ocupam de albine, am găsit această modalitate – de a merge cu un stup transparent. Spre surprinderea mea, n-a fost un lucru episodic, doar pentru copilul nostru, a fost ceva care a prins extraordinar.
Dacă am lua albina individual, am putea spune că nu gândește. Dar dacă o luăm însă în context și privim întregul stup, de 50.000-60.000 de indivizi, atunci este demonstrat cumva că acolo este o inteligență colectivă”.
O idee de activitate părinți-copii ar putea fi reprezentantă de construirea unui hotel de insecte. Ce este acesta și cum se face ne explică Marian Stoica.
”Hotelul de insecte este un adăpost pentru polinizatorii sălbatici. Am terminat cu albinele melifere, cele care fac miere, și nu au nevoie de adăposturi. Și cam asta este, un adăpost. Ai nevoie de niște tuburi. Ori din magazine ori din natură. E vorba de o activitate de bricolat. Poate fi o activitate foarte bună părinte-copil”.
Invitatul nostru are de lucru și cu roiurile crescute în aer liber care împânzesc Bucureștiul, altfel că a înființat de ceva vreme Patrula albinelor.
”Cu Patrula albinelor funcționăm în continuare, dar ne-am schimbat cumva optica. Pentru că am constatat că la un an, doi ani, trei ani de la apariția noastră s-a schimbat ceva ciudat între oamenii din București.
Sună și zic că veniți, domnule, că am o familie de albine de cinci ani aici și trebuie neapărat s-o luați. Și atunci de ce s-o luăm? Că au trecut cinci ani? Dacă nu te-a mâncat sau nu ți-a făcut nimic, de ce s-o luăm?”
Nu ratați așadar o ediție interesantă Digi Animal Club, sâmbăta aceasta, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”