Pentru a putea avea viitori campioni este esențial să monitorizăm starea de sănătate a femelei de reproducție prin vizite regulate la veterinar și analize de laborator.
Treptat, după ce avem confirmația gestației, femela nu mai trebuie lăsată chiar cu toate exemplarele cu care se joacă pentru că joaca lor este destul de agresivă. Este puternică, se lovesc unii cu ceilalți și apare riscul unui avort. Și atunci, femela, cel puțin în ultima perioadă, începe să fie lăsată singură sau cu un exemplar care nu o solicită fizic foarte tare. – Flori Calcev, crescătoare de câini rasa Rottweiler
O hemoleucogramă completă ne poate indica o eventuală anemie sau infecție. Profilul biochimic general poate detecta diferite afecțiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau pancreasului. Analiza de urină este un indicator al afectiunilor renale, iar un examen parazitologic poate detecta paraziți intestinali ca Taenia, Ascaris, Giardia sau hemoparaziți, Babesia și Dirofilaria.
Un proprietar responsabil va adauga la aceste analize de rutină și testele genetice pentru bolile ereditare.
Câinii sunt niște ființe atât de speciale și au nevoie de tine, cu atât mai mult în momentul fătării. Am o cățea care efectiv îmi ridică lăbuța, vrea să o țin în brațe. Mă cheamă să fiu acolo pentru că durerile alea sunt cumplite, cel puțin până se expulsează primul pui.
Dar la ce vârstă se recomandă să se realizeze reproducere?
Prin statutul Asociației Chinologice Române, din punct de vedere legal este obligatoriu ca animalele noastre de companie să se reproducă după vârsta de 14 luni. Iar acolo unde sunt cluburi naționale de rasă pot fi și alte reglemetări, cum ar fi ca exemplarele să fie împerecheate după vârsta de 14 luni.
Este de dorit să îngrijim femelele cât mai bine, ca fătarea să fie naturală. Cezariana este o traumă pentru cățelușă, îi lipsește efectiv o bucată din procesul fătării. Mai ales dacă este și la prima fătare, ele sunt complet mirate pentru că nu înțeleg. Dintr-o dată se trezesc cu ceva lângă ele, nu înțeleg foarte bine nici dacă e al lor, nici dacă e altul, iar lactația nu apare întotdeauna foarte repede.
Mai multe detalii mâine, de la ora 13:00, pe Digi Animal World.
- Te-ar putea interesa si:
- "Cei șapte ani de acasă ai câinilor", discuția pe care ne concentrăm sâmbătă la Digi Animal Club
- Sâmbătă aflăm mai multe despre Jack Russell Terrier de la Sorin și Marius, 2 crescători de această rasă
- Vedeta de săptămâna aceasta este vizsla maghiară. Un câine de vânătoare, dar și un ideal animal de companie