Săptămâna aceasta începem un nou sezon la Digi Animal Club și ne bucurăm să vă anunțăm că avem în premieră niște feline absolut superbe! La prima vedere seamănă cu pisica sălbatică sau cu râsul. Este vorba despre rasele Serval și Caracal, iar despre cât de domestice sunt i-am invitat pe Gina Vlad-Alban și John Alban să ne explice.
Cei doi au venit în platoul Digi Animal Club alături de 2 puiuți nebunatici: Baku (serval) și Kumba (caracal).
”Kumba este un râs african. Deci nu este pisică. E altă specie. Ei sunt puiuți acum. Ajung undeva până în 20 de kg. Masculii pot ajunge și la 22 de kg”, ne-a spus John Alban.
Spre deosebire de caracal, servalul se mândrește ca fiind felida cu cele mai lungi picioare din lume. Râsul african are și un colorit cu totul și cu totul special.
”Servalul poate sări 2 metri de pe loc. Poate sări după pradă la înălțimi destul de ridicate. Îl ajută la vânătoare. Servalul are un colorit specific, ne duce cu gândul la leopard sau la ocelot. Ciudat este capul mic în comparație cu corpul, ceea ce par urechile uriașe. Ca și ghepardul, are capul mic. Înseamnă că fuge tare”, ne-a povestit Gina Vlad-Alban.
Cele două exemplare sunt originare din Africa, din regiunile subsahariene, acolo unde este de altfel și habitatul lor natural.
”Datorită calităților lor au fost domesticite de multe generații, au fost văzute acum mulți ani și folosite la vânătoare, iar ulterior transformate în animale de companie. Dar se comportă exact ca niște pisici. Sunt puse pe joacă și foarte ușor de dresat. Pe ea, pe Baku - fetița de serval, care e ca argintul viu, dacă-i dăm drumul prin curte, de abia reușim s-o urmărim vizual. Are o viteză fantastică”, au mai adăugat invitații noștri.
Invitații noștri ne-au mai explicat faptul că atât servalul, cât și caracalul sunt acceptați, sunt recunoscuți pe post de pet, dar nu și ca pisici.
”Sunt recunoscute ca pet. Ca pet i-am adus. Nu sunt recunoscuți de asociațiile de pisici pentru că nu sunt pisici. Dar cu documentele aferente, da, este permis să deții. La documente ne referim la Certificatul CITES (n.r. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), care prezintă dovada clară că animalul este crescut și reprodus în captivitate. Adică n au fost luat din natură, din mediul lui”, ne-a explicat John Alban.
Gina Vlad-Alban ne-a mai povestit că atât servalul, cât și caracalul se înțeleg de minune cu ”suratele” Maine Coon.
”Se joacă foarte frumos împreună. Nu știam cum va fi colaborarea cu Maine Coon-ul, dar s-au înțeles perfect, iar asta din prima. Să vezi alergătură, joacă. N-a putut decât să ne bucure”.
Cu toate că sunt două exemplare destul de pretențioase, servalul și caracalul nu au nevoi speciale.
”Normal că trebuie să ai un spațiu special amenajat, o volieră, pentru că e păcat să-l ții numai într-un apartament. Eu militez pentru o viață armonioasă și sănătoasă pentru animal, oricare ar fi el, pentru că altfel ar fi un egoism fantastic din partea omului să-l ții închis, captiv, doar pentru plăcerea ta. În momentul acesta, ei stau cu noi în casă și cu noi în pat. Ne mai bucurăm de ei”.
Nu ratați ediția de sâmbăta aceasta a emisiunii Digi Animal Club, la ora 13.00, pentru a afla multe alte detalii despre viața alături de serval și caracal.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”