Sâmbăta acesta, la Digi Animal Club, vorbim despre găini. De ornament, de ouă, de carne, moțate, golașe, ”uriașe”, pestrițe. În lume sunt sute de rase de găini sau de varietăți de culoare. Alături de noi este Alexandru Anghel, un tânăr antreprenor din Hotarele, județul Giurgiu.
Invitatul nostru a venit cu trei găini, trei rase diferite: Brahma, Mătase japoneză și Moțata olandeză.
”Brahma poate ajunge până la șapte, opt sau nouă kilograme. Exemplarul de față este un pui încălțat. E strict de frumusețe, ouă o dată la două sau trei zile. Cealaltă este Mătase japoneză. Găinile din această rasă e important să nu fie lăsate în ploaie. Fac puține ouă, un ou la două, trei zile, iar iarna încep să stagneze. Ultima este o Moțată olandeză. Ochii nu prea i se văd că-i vine moțul pe față. Mai sunt persoane care le tund un pic din moț pentru că o să le cadă la un moment dat și nu mai văd să mănânce. La maturitate ajunge cel mult la 1,5 kilograme. La moțatele olandeze le mai pun calciu. Dacă nu le pun calciu, ori își mânâncă ouăle, sparg ouăle, ori devin agresive”.
Bunicii au fost cei care i-au insuflat această pasiune și de mic l-au învățat ce și cum să facă într-o curte. De la dat de mâncare și făcut curat la păsări, ajuns la maturitate, Alex Anghel a văzut o oportunitate pe piață. S-a gândit chiar să renunțe la un moment dat, dar n-a putut. S-a încăpățânat și-a continuat să muncească să poată ajunge unde e acum.
”M-am apucat de la vârsta de 19 ani. Acum am 26 de ani. Când eram mic, pe la vreo 10 ani, mă duceam la țară, la bunici, îmi plăcea să le dau de mâncare, să le fac curățenie, Dar erau găini de țară, nu ce am acum. Fratele meu, că noi suntem gemeni, nu e așa, el a preferat să lucreze la birou.
Am văzut alți producători și am zis să fac și eu treaba asta. M-am apucat, n-a fost ideea să ajung până aici. S-au schimbat foarte multe pe parcurs. În ultimii cinci ani s-au schimbat foarte multe acolo. Am avut găini de țară prima oară, apoi am avut prepelițe. Am avut iepurași. Și mari și mici. O să mai rămân doar cu cei mici, de companie. Am decis să vin cu altceva mai nou și am zis să merg pe găini mai speciale. Ori să aibă un randament mai bun la ouat, ori să fie foarte frumoase.
Găinile au nevoie și de vitamine. Deparazitare internă, externă. Cel mai bun antibiotic e frunza de la usturoiul verde. Dacă vreau să producă la anul trebuie să am grijă acum de ele. Pentru găini am și veterinar, el se ocupă în mare parte de vaccinuri.
Mă trezesc foarte de dimineață. Mă trezesc nu odată cu găinile, ci înaintea lor. Mai ales când am treabă în solariu, trebuie să trag foarte tare de dimineața. Am două solarii cu roșii, castraveți, ardei, de toate. Mă ocup de toate singur, atât reclamele, cât și livrările.”.
Tot la ferma sa, Alex Anghel mai are prepelițe, două căprițe, patru căței, două pisici, șerpi, șobolani, șoricei. Iar toți sunt prieteni. La fel cum este și el cu Alex Fota, care are sute de șerpi.
”Organizăm la fermă evenimente, să vină lumea să aibă contact cu reptilele, să le facă poze, cine e mai fricos, poate doar să le vadă. Weekendul trecut am avut copii care, de cum au intrat pe poartă, mi-au spus că ei nu pun mâna, că nu le-au dat părinții voie să pună mâna. După 10 minute erau cu șarpele de gât, nu mai aveau niciun stres”.
Cum începe o zi de muncă?
”Primul lucru pe care îl fac e să dau drumul la pisici, căței și căprițe. Apoi mă asigur că toată lumea are de mâncat. Și apă. Mai ales vara. Apoi la solariu, până vine căldura”.
Australorpul, în top 3 la randament
”Găinile de țară, care au condiții bune, dau între 100 și 150 de ouă pe an. Australorpul, indiferent de culoare, face ouă și iarna, când cele de țară nu. Așa este rasa în sine. Din 20 de găini Australorp câte am, iau undeva în medie 18, 19 ouă pe zi.
Niciodată nu le las să clocească ele. Am nevoie de ouăle lor ca să umplu incubatoarele. Am incubatoare profesionale imense, trebuie să strâng ouăle zilnic.
Cea mai productivă rasă este Australorpul. Pe internet dacă vei căuta o să găsești că fac ouă în fiecare zi. Cert e că se află în top 3 ca randament la ouă. Facundeva la peste 300 de ouă pe an. Mă ocup singur de toată această treabă. De luni până duminică”.
Dacă Alex Anghel, bucureștean de fel, la 26 ani poate fi antreprenor în Hotarele, județul Giurgiu, atunci și alți tineri pot îmbrățișa această mișcare.
”E simplu să crești păsări, doar că trebuie să te informezi și trebuie să te implici destul de mult. Se pot câștiga bani și la noi.”
Tinerii fug, în general, de viața de la țară. Dar Alex Anghel nu face parte din această categorie. Din contră, a văzut o oportunitate de dezvoltare. Puteți urmări emisia integral sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”