Cutremurul care a lovit Turcia în 6 februarie la ora locală 04:17 este ”cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol în Europa", potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La trei luni după cumplitul dezastru, milioane de turci încă se confruntă cu consecinţe grave.
”Am mai fost în Turcia în urma cutremurului de lângă Ankara, din 1999. Timp de 24 de ani am avut impresia că le-am văzut pe toate, dar acum a fost cu totul altceva”, a spus profesorul Liviu Ionescu, invitatul nostru la ediția precedentă a emisiunii Digi Animal Club.
Sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, continuăm discuția cu președintele Centrului Național de Educare Canină și președintele Comisiei Mondiale de Salvare a Federației Chinologice Internaționale, care alături de echipa sa a pus umărul serios la intervenția de salvare după seismul din Turcia.
Automat, ne punem întrebarea dacă suntem pregătiți, ca țară, să facem față unui astfel de cutremur și cum ne-am descurca după dezastru. ”La nivel național, în astfel de situații, România se poate baza pe 50 de câini de salvare”, ne-a spus la ediția precedentă invitatul nostru.
În chinologia de salvare există mai multe specializări: câini de urmă, câini de căutare pe suprafață, câini de căutre în dărâmături, de salvare în apă, câine salvamontist, câine de avalanșă.
Pentru a putea salva viețile oamenilor prinși printre dărâmături este nevoie de multă muncă, devotament, pregătire a omului și a eroului cu patru lăbuțe. În misiunea de salvare din Turcia, Liviu Ionescu ne-a împărtășit faptul că a fost pentru prima oară când Flash, cățelul său, a plâns.
Chiar dacă nu ne bazăm pe un număr numeros de câini de salvare, România, prin Centrul Național de Educare Canină, este prima țară din lume care organizează al cincilea turneu mondial de salvare.
”România, după rezultatele pe care le-a avut la competițiile mondiale, în cadrul Federației Chinologice Internaționale, a reușit ca-n perioada 2009-2023 să organizeze cinci campionate mondiale de salvare. Fie că vorbim de individual sau de echipă. Este prima țară din lume și Centrul Național de Educare Canină este primul club membru al Federației Chinologice Române care organizează acest lucru. Au venit câini și din Argentina și din Japonia și din Coreea de Sud.
În urma evenimentului care va avea loc în perioada 1-4 iunie 2023 la Craiova, cel de-al 5-lea CM organizat în România, Centrul Național de Educare Canină va primi placheta de aur. E cea mai importantă distincție pe care cineva o poate primi. Un fel de Oscar al Hollywoodului”, ne-a spus Liviu Ionescu.
Fiecare cățel e un terapeut
Dincolo de misiunile de salvare, Liviu Ionescu ne-a împărtășit câteva gânduri vizavi de relația om-câine. Flash, micul său partener Jack Russell Terrier, nu este numai erou, ci și terapeut. La fel ca mulți alți câini, mai menționează el.
”A avea un animal te schimbă mental, comportamental, emoțional. Ești mult mai echilibrat, mult mai implicat, vezi altfel viața, analizezi, ești mai empatic. Și de aceea noile generații ar trebui să vadă aceste emisiuni pentru a întelege mesajul transmis de fiecare invitat.
O spun de fiecare dată. Dacă vrei să ajungi la CM, trebuie să reții următoarea idee. Fiecare cățel, fie că e de rasă sau nu, că e mic sau mare, că e verde, maro sau albastru, este un terapeut fără să-ți dai seama. Din momentul în care a venit în familie, îți schimbă viziunea, relația dintre membri, relația cu prietenii, cu el, cu animalele, cu restul oamenilor. Ajungi să judeci cu sufletul, nu numai cu creierul.
Cățelul te ajută să devii o portavoce: ce nu ai curaj să spui, să o exteriorizezi. Poți vorbi cu el, poți să discuți, îți creionează memoria. Poți desena cățelul. Eu le fac, spre exemplu, studenților mei următorul test. Cei care au animale și cei care n-au. Pune un copil sau un matur să deseneze cu ochii închiși și cu ambele mâini un animal și pune altul care n-are niciun animal. Catastrofal! Imaginație, viziune, ambele emisfere nu lucrează șamd”, a mai adăugat invitatul nostru.
Nu ratați emisiunea Digi Animal Club, sâmbătă, ora 13.00!
- Te-ar putea interesa si:
- Tips & tricks pentru momentul în care apare o pisică: ”Frica vinde”
- Ediție specială cu o mișcare-fenomen: ”Fotogeografica este ca o școală pentru mine”
- Câinele destinat să devină membru de familie: ”Nu știe ce-i aia teamă!”