Cu toții facem bilanțuri la finalul anului si vedem ce am realizat, ce a fost bine, ce nu... așa că ne-am gândit să facem o paralelă cu lumea dresajului. Putem vreodată să tragem linie, să spunem gata, am finalizat dresajul câinelui? Am invitat-o alături de noi pe Brîndușa Gheorghiu, medic veterinar, arbitru, instructor dresaj canin si specialist în domeniul chinologic al ACHR (Asociației Chinologice Române).
Întreținerea dresajului canin devine esențială atunci când câinele împlinește un an. Este responsabilitatea proprietarului să continue exercițiile de disciplină și socializare pentru a consolida comenzile deja învățate. Repetarea constantă, răbdarea și utilizarea recompenselor ajută la menținerea unui comportament echilibrat, este de părere invitata noastră.
”Câinele, ca și omul, învață toată viața. Fiecare etapă din viața noastră de oameni, fiecare etapă din viața lui de câine vine cu alte nevoi. Din punct de vedere fizic, psihic, emoțional. Și atunci trebuie să fim deschiși, pentru că în dresaj se inițiază, se fixează și se formează acele reflexe și apoi se întrețin. Nu ne aplecăm pe-o ureche c-am făcut dresaj și nu ne mai interesează. Unii oameni investesc bani foarte grei în dresaj și apoi nu-l întrețin. Sunt câini care intră în depresie. Sunt foarte dese aceste cazuri. După ce termină dresajul, iar proprietarii se întorc la viața lor, câinii încep să devină anxioși și să producă mari probleme în familiile în care sunt”.
Brîndușa Gheorghiu ne-a mai explicat că tot datorită tehnicilor de dresaj, ne este la îndemână să învățăm câinele cum să tacă la comandă.
”Prima dată l-am învățat să latre la comandă, iar mai apoi cum să tacă la comandă. Apropo, de tehnicile de dresaj – dacă am un câine care latră foarte mult, foarte bine, mai întâi îl învățăm la latre, stimulându-l și învățându-l să se oprească. Ca orice joc intereactiv. Deci de aceea, câinele meu nu latră și nu provoacă, atenție mare, că și aici este o problemă foarte gravă, am grijă să-l iau frumos la subraț, devin mândră, iar câinele deja știe că alături de stăpân e în siguranță. Primul lucru pe care trebuie să-l învățăm cu un câine nu este reprezentat de comenzile verbale, ci de body-language. Energia pe care o amenăm, mesajul subliminal pe care îl transmitem”.
Pentru câini, Brîndușa Gheorghiu ne recomandă să-i obișnuim că noi reprezentăm centrul universului lor, sursa iubirii, siguranței și ghidării.
”Dresajul înseamnă totul. I-am trasmis mesajul corect și am aplicat tehnica exactă de dresaj. L-am făcut să înțeleagă cât de mișto este să ne înțelegem și să ne conectăm unul la celălalt. Primele lucruri la care trebuie să fii atent sunt atenția și concentrarea. Îl înveți pe câine să-și dorească să fie lângă tine. Să te vadă ca pe un soare. Să fii mai presus de orice. Dar la început apare o greșeală pe care o fac mulți: iau cățeii și-i duc în parc. Păi, dacă tu îl înveți pe câine să aleagă între câini și tine, normal că mai încolo te răzvrătești că nu te ascultă.
Sunt aproape 370 de rase de câini, împărțite în zece grupe de FCI. Fiecare grupă are specificitatea ei în dresaj. Au un anumit tip de caracter și temperament. De acolo trebuie să plec”.
Protejarea animalelor de zgomotul puternic al pocnitorilor și artificiilor de Anul Nou este esențială pentru a le reduce stresul și anxietatea.
”Dacă e la primul contact cu acest context legat de pocnitori, eu am datoria să fac desensibilizare la zgomot. Folosesc sunetele de pe mobil, calculator și se asociez cu mâncarea. Le dau mai încet inițial. Iar apoi măresc volumul. Văd ce-i place câinelui și aia fac. Am grijă înainte de Anul Nou să-l scot afară, până să înceapă nebunia. Îl bag în casă, aprind luminile peste tot, dau drumul la TV cu volumul ridicat. Imaginile cu artificii, iar volumul din ce în ce mai ridicat, tot stimulare. Trebuie să pregătim câinele”. Și dacă avem un câine cu probleme de sănătate putem cere medicului veterinar să ne recomande medicație pentru a evita stresul care poate provoca stop cardiac sau accident vascular.
Pentru mai multe delatii nu ratați emisiunea Digi Animal Club de sâmbătă, 28 decembrie, la ora 13.00!
- Te-ar putea interesa si:
- Profilaxia dentară la animale: Sfaturi esențiale de la un medic veterinar pentru o viață sănătoasă a câinilor și pisicilor
- Ghid rapid pentru îngrijirea pisicilor: ”În sălbăticie nu duc vrăbiuța să o gătească cineva! Le dau os”
- Nume de cod - little men: ”Seamănă cu niște oameni când merg. Au construit un baraj de 125 de metri”