Săptămâna aceasta ne-am îndreptat atenția spre o rasă de câini care iese mereu în evidență și nu numai la propriu. Dimensiunea mare i-a adus numele de „Apollo al raselor canine”, iar purtarea aristocratică și blândețea sa deosebită îl face să fie un animal de companie extrem de afectuos. Dogul german este vedeta acestei săptămâni și invitata noastră este crescătoare cu state vechi: Loli Țimpău.
”În cadrul rasei dog german sunt mai multe culori, ele fac parte din varietatea galben tigrat. Mai există negru arlechin și albastru. Acestea sunt singurele tigrate din România, posibil să mai fie la un crescător, dar nu am mai văzut demult cățelul. Ele sunt două importuri, din Spania, respectiv Italia”.
Loli Timpău, crescătoare de dogi germani, ne-a vorbit un pic și despre istoricul acestei rase.
”Istoria rasei este foarte veche. Dogul german este un mix de rase, între care ogari, mastiff englez, mastiff tibatan. În orice caz, rasa a fost înregistrată în Germania, în jurul anului 1880. Cancelarul Otto von Bismarck le-a înregistrat. El și-a adus niște câini pe care i-a folosit drept câini de companie. Dar istoricul lor este că sunt câini de vânătoare de mistreți. Erau foarte puternici, agresivi, erau dozați de agilitate, de forță, însă fiind pe lângă casă, s-a observat că aceștia sunt de asemenea devotați și blânzi”.
În ciuda dimensiunilor sale masive, dogul german este echilibrat și devotat familiei adoptive.
”Au o personalitate echilibrată. Sunt extraordinar de buni cu copiii. Sunt câini foarte iubitori, devotați familiei. Nu sunt câini agresivi gratuit, nu trebuie să faci vreun dresaj cu ei ca să-ți apere casa și proprietatea. Au un instinct natural de pază. În general sunt liniștiți, dar ar fi bine să aibă parte de rase de aceeași dimensiune cu ei. Eu nu am așa ceva, eu mai am Chihuahua, dar stau separat”.
Speranța de viață nu este tocmai punctul forte al acestei rase, iar un prag, atenționează invitata noastră, este atunci când dogul german are aproximativ vârsta de șase ani.
”De mâncat, preferă boabele și carnea crudă. Poate fi atât de pui, cât și de vită. Au un prag, pe care îl au de trecut la 5, 6 ani. Dacă reușesc să treacă, trăiesc 10, 12, chiar și 12 ani. Media a scăzut în timp. Media este undeva la 7, 8 ani. Asta în cel mai bun caz. Torsiunea gastrică este o problemă într-adevăr”.
Emisiunea Digi Animal Club în care vorbim despre dogul german poate fi urmărită integral sâmbătă, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Tips & tricks pentru momentul în care apare o pisică: ”Frica vinde”
- Ediție specială cu o mișcare-fenomen: ”Fotogeografica este ca o școală pentru mine”
- Câinele destinat să devină membru de familie: ”Nu știe ce-i aia teamă!”