Mulți dintre noi căutăm câini echilibrați, dar și temperamentali. O opțiune poate fi ciobănescul caucazian. O pufoșenie ”mică”, de vreo 80-90 de kilograme la maturitate.
La Digi Animal Club, săptămâna aceasta sunt Dana Ciobănoiu și Ciprian Anghelache, crescători de ciobănești caucazieni cu ștate vechi.
Ciprian a avut primul caucazian acum 16 ani și e crescător de mai bine de 14 ani.
”La trei ani poate atinge aceste kilograme. Nu trebuie să fie gras, să poată fi funcțional, să-și facă datoria, să se poată mișca bine. Face parte din grupa a doua FCI, dar face parte și din categoria a II-a de câini periculoși. Ei își fac foarte bine datoria, dar pe stradă suntem nevoiți să punem botniță, să avem minimum 18 ani ca să putem deține un caucazian. Noi, cei care avem astfel de câini, suntem un pic dezavantajați.
Eu, dacă vreau să-l socializez, trebuie să merg cu el cu botniță. Merg în parc, iar celelalte rase sunt la liber, fără dresori, fără oameni pricepuți. Dacă un cățel de talie mai mică vine la el, el îl poate ataca și cu botnița la gură. Cel mai important e ca cel care ține lesa să fie un om sănătos, să aibă foarte multă grijă cum stăpânește exemplarul. Noi cu socializarea stăm un pic cam dificil. Mergem cu botniță și prin parcuri, dacă vreau să-i dau o recompensă, ce fac?”, a spus invitatul nostru.
Ca orice echipă care se află la standarde înalte, Dana Ciobănoiu și Ciprian Anghelache aduc exemplare importante în canisa lor.
”S-a mărit un pic echipa. Anul acesta, spre exemplu, vreau să păstrez câte-un exemplar din fiecare montă. Trebuie să mai vină și o femelă din Serbia. Mama lor (n.r. câinii prezenți în platou) este din Georgia. Este singurul câine adus din Georgia în România, nu a mai adus nimeni până acum din această țară”, ne-a spus Dana Ciobănoiu.
Cât despre standardul rasei, Ciprian Anghelache ne-a explicat la ce trebuie să fim atenți, și anume înălțimea minimă la greabăn, respectiv cum trebuie să fie mușcătura corectă.
”Înălțimea minimă la mascul trebuie să fie de 68 de cm, 64 de cm la femele. De preferat ar fi între 72 și 75 de cm la masculi. Între 67-70 cm la femele. Mușcătura să fie corectă, clește sau foarfecă. Nu e vreo mușcătură dintre acestea una mai bună decât alta. Unii dintre arbitri greșesc, pentru că standardul a fost reactualizat în 2010 și ar fi bine ca toată lumea implicată să mai tragă un ochi pe standardul rasei. Firul de păr trebuie să aibă minimum 5 cm, iar chiar dacă are o culoare închisă, să nu fie de la rădăcină până la vârf negru. Sau albastru genetic. Acestea sunt culorile care sunt considerate defecte”, a mai completat invitatul nostru.
Emisiunea Digi Animal Club în care Dana Ciobănoiu și Ciprian Anghelache ne spun alte lucruri interesante despre ciobănescul caucazian poate fi urmărită integral sâmbăta aceasta de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”