Pisica Maine Coon se remarcă prin dimensiunile sale mari, cât și prin blana sa deasă, spectaculoasă. Puternică, sensibilă și-un vânător iscusit, Maine Coonul este și o rasă foarte prietenoasă. Mai multe lucruri despre această pisică aflăm sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club, unde i-am invitat Gina și John Alban, crescători de Maine Coon, Serval și Caracal.
Dacă spunem Maine Coon, spunem cea mai mare pisică domestică din lume, astfel că un exemplar ajuns la maturitate poate atinge greutatea de 16 kilograme.
”La vârsta de 3 ani, Gin Tonic este posesorul a doar 14 kilograme de motan. Sunt exemplare are au și 16 kilogame, iar asta pentru că ating maturitatea la vârsta de 4 ani. Și sunt acceptați chiar și cu aceste dimensiuni la concursuri, iar asta pentru că vorbim despre cea mai mare pisică domestică din lume”, ne-a declarat invitata noastră.
Faptul că sunt cele mai mari pisici domestice din lume, nu înseamnă totodată că mănâncă automat mai mult sau foarte mult.
”Culmea, când te uiți la un animal mare, te gândești că mănâncă mai mult decât restul. Nu, mănâncă normal, au dieta lor compusă din bobițe super-premium și din carne crudă. Nu le lipsește carnea crudă de vită sau pasăre. Pisica este un carnivor. Fiind un carnivor, nu trebuie să-i lipsească din dieta zilnică carnea crudă, esențială unei dezvoltări armonioase și din care își iau proprietățile necesare unei vieți armonioase și unei dezvoltări pe măsură”, a mai adăugat Gina Alban.
Nici nu te sufocă, nici nu te ignoră
Maine Coon-ul este poate cea mai echilibrată pisică, asta după părerea invitatei noastre, care a găsit în această rasă o pisică inteligentă, ușor de dresat și implicată în viața familiei.
”Maine Coon-ul este cea mai echilibrată pisică, după părerea mea. Că este mai puțin pisică și mai mult câine, v-am vorbit și într-o ediție anterioară, e altceva. Principala lor calitate este inteligența. Pentru că sunt extraordinar de inteligențe, pot fi ușor de dresat, răspund la comenzi, sunt foarte implicațe în viața de familie. Dar așa, nici nu te sufocă, nici nu te ignoră”.
Odată ce restricțiile au fost ridicate în contextul post-pandemic, Gina și John Alban s-au putut întoarce la concursuri, acolo unde au scos rezultate pe măsura muncii lor.
”Pisica de competiție se construiește ca un puzzle. Pentru că vizezi să obții cele mai bune caracteristici ale rasei. Asta înseamnă că trebuie să vezi ce anume lipsește la exemplarul X. Să vedem dacă urechile sunt ok. Bun, sunt ok. Poziția ochilor e ok? E ok. Botul ar merge un pic mai mare. Asta ce înseamnă? Că lucrăm cu o femelă care să aibă punctele care lui îi lipsesc. Și așa se construiește. Dar vorbim de câteva generații până ajungi să obții acel exemplar, prin asociere de linii. Deja avem patru concursuri anul acesta, din care 3 în afara țării. La competiția de la București, unul de-al nostru a strălucit la categoria mascul, celălalt la categoria mascul castrat. Ne-a fost tare dor de show-uri, pentru că acolo ne este validată munca”, a mai subliniat invitata noastră.
Obiectivul suprem este să câștige campionatul mondial, dar până atunci un lucru foarte important este ca pisicile să aibă aigurată o viață bună: padocuri, curți, iarbă, spațiul din casă a fost împărțit în maternitate, creșă, grădiniță.
”Una dintre realizările uriașe este că am reușit, și nu a fost ușor din niciun punct de vedere, am reușit să aducem cam toate culorile și cele mai importante linii din lume. Cu eforturi uriașe pentru că, defect sau calitate, încă nu am aflat încă, dar sunt perfecționistă și-mi doresc să fac perdormață din toate punctele de vedere cu ele.” – Gina Alban
Nu ratați ediția de sâmbăta aceasta a emisiunii Digi Animal Club, la ora 13.00, pentru a afla multe alte detalii despre viața alături de Maine Coon.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”