Sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, vă prezentăm niște feline din Siberia. Pe lângă cele două rase de câini foarte cunoscute și frumoase, Husky și Samoyed, din îndepărtata Siberie vin și pisicile Neva Masquerade.
Invitații noștri sunt Ștefania Iordache și Adrian Dragotă, arbitru internațional și Președinte al Federației Feline Române.
”Această rasă a apărut în Sankt Petersburg și provine din una dintre cele mai vechi rase, și anume pisica siberiană care a fost încrucișată cu pisicile cu point. Pointul e responsabil pentru acest tip de colorat, adică acești ochi albaștri. Și extremitățile de culoare închisă. Undeva prin anii `70 sau `80, ea a fost definitivată din punct de vedere al standardelor. La fel cum s-a întâmplat și în cazul siberienei, tot prin anii aceia a fost definitivată. Dar ea e atestată ca printre primele pisici cu păr lung”.
Tot Adrian Dragotă ne-a mai explicat faptul că pisicile din rasa Neva Masquerade sunt sensibile la acțiunea căldurii și că își pot modifica însușirile în urma variației de temperatură.
”Pointul este o mutație genetică ce produce o anumită enzimă, responsabilă de această culoare. Ele sunt jumătate albinoase, de aceea nu au culoare. Ochii albaștri sunt ochi fără culoare, iar această enzimă este termoreglabilă, adică își schimbă culoarea în funcție de temperatură. Iar extremitățile lor, la rece, devin mai întunecate. Urechile, lăbuțele, coada și fața sunt mai întunecate. Ele când se nasc, în pântecul mamei fiind cald, vin cu o culoare uniformă. Dar cu timpul își schimbă culoarea”, a mai spus Adrian Dragotă, arbitru internațional și Președinte al Federației Feline Române.
Ștefi este fiica Lucianei Iordache (crescătoare de pisici rasele Neva Masquerade și Maine Coon). ”De mică am crescut printre pisici. Pe la cinci sau șase ani am început să am și pisici de rasă. Neva Masquerade doarme foarte mult, ca restul pisicilor de altfel. Dar în momentul în care te văd prin casă devin foarte jucăușe”, le-a descris Ștefania Iordache.
Se crede că pisicile siberiene și cele Neva Masquerade se numără printre rasele de pisici hipoalergenice, care au devenit populare în ultimii ani.
”Este una dintre pisicile despre care se spune că ar avea cea mai mică prezență a proteinei care provoacă alergia. Pentru că ea nu este provocată de păr, poți face alergie și de la un Sfinx. Alergia vine de la o proteină din salivă. Siberiana și Neva Masquerade au o concentrație mai mică a acestei proteine în salivă. Deci, se spune că ar fi mai puțin alergică pentru cei care ar avea această problemă”, a mai spus Adrian Dragotă.
Ediția dedicată pisicilor Neva Masquerade poate fi urmărită sâmbăta aceasta, de la ora 13:00. De asemenea, nu uitați că weekendul acesta are loc Salonul Internațional Felin București - SofistiCAT, prilej să vedeți într-un singur loc toate rasele de feline din țara noastră.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”
- Pregătirea câinelui pentru venirea unui bebeluș: pași pentru o tranziție armonioasă