La Digi Animal Club v-am obișnuit să vă prezentăm oamenii pasionați de lumea animalelor și poveștile lor. Invitata noastră din această săptămână a urmat liceul sanitar, apoi a lucrat 7 ani ca asistentă medicală în cadrul unei secții de terapie intensivă, iar acum este un renumit medic primar veterinar cu competențe în cardiologie și imagistică. Vom vorbi așadar despre domeniul cardiologiei veterinare împreună cu medicul Alice Rădulescu.
Am crescut la țară, înconjurată de animale. Bunicii mei m-au educat în spiritul iubirii față de animale, față de natură și cred că în mod natural s-a creat această conexiune. Îmi aduc aminte cu mult drag de văcuța mea, Viorica, era vineție, mergeam cu ea la păscut aproape în fiecare zi. Și întotdeauna aveam cu mine, pe lângă ceva de mâncare și apa de rigoare, o carte împrumutată de profesoara Zafiu, profesoara de română de la școală.
Știați că, la nivel mondial se estimează că din totalul bolilor cauzatoare de deces, bolile cardiace reprezintă 25% la om, 17% la câine, iar la pisică 7%?
Dar care sunt principalele afecțiuni cardiovasculare ce pot apărea la pisici sau la câinii? De departe, la câine este boala valvulară mitrală, iar la pisică este cardiomiopatia hipertrofică.
Efortul, căldura și deshidratarea sunt elementele destabilizatoare mai ales pentru un teren fragil, cum ar fi un cățel bolnav de inimă, chiar dacă este asimptomatic.
Dar la ce semne trebuie să fim atenți? Ce simptome ne pot indica o insuficiență cardiacă?
O lungă perioadă de timp nu se manifestă clinic. Abia mai târziu, când inima nu mai poate să funcționeze la capacitate normală apar semnele clinice - tușește, se îneacă, obosește la efort, au intoleranță la efort, uneori suferă sincope tranzitorii, uneori chiar moarte subită. Cu ocazia consultației, medicul veterinar și ascultă animalul respectiv și, din fericire, marea majoritate a bolilor cardiace se manifestă cu murmur și putem să-l auzim și să-l identificăm. Din nefericire nu chiar toate bolile cardiace se manifestă cu murmur și iarăși, din nefericire, nu toți medicii veterinari folosesc stetoscopul. Iar stetoscopul, istoricul și rezultatele examenului clinic, cum ar fi ascultația, pot fi sugestive de boală cardiacă și atunci medicul veterinar recomandă ecografia cardiacă. Asta ar fi indicația de bază a ecografiei cardiace.
Când nu este în cabinetul veterinar, medicul Alice Rădulescu organizează workshopuri și conferințe. De mai bine de 10 ani are o activitate intensă în cadrul Asociației Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie din România, AMVAC.
Energia necesară pentru a face toate aceste lucruri minunate vine chiar de la animăluțele sale. Alice are casă are 4 pisici și 4 căței. Sunt înconjurată cu inocență și cu multă iubire. Asta fac animalele, oferă foarte multă energie pozitivă.
Specializarea pe cardiologie a venit de la sine, cred că în ziua de astăzi medicii veterinari nu mai pot face de toate. Ieșim de pe băncile facultății drept medici generaliști și nu prea mai avem timpul necesar și posibilitățile să facem chiar de toate. Să cunoaștem chiar de toate și să le facem la fel de bine pe toate. Cred că viitorul medicinii veterinare este stricta specializare.
Ce este Dirofilaria immitis, cunoscut popular sub numele de viermele cardiac? Afecțiunile cardiace ale animalelor de companie sunt caracteristice seniorilor sau pot apărea și la vârste fragede?
Iată doar câteva întrebări la care vom răspunde sâmbătă, la ora 13:00, la Digi Animal Club, alături de medicul primar veterinar Alice Rădulescu.
- Te-ar putea interesa si:
- La Digi Animal Club aflăm cum trebuie să ne îngrijim câinii iarna. Care sunt principalele pericole din sezonul rece
- Sâmbătă, la Digi Animal Club, abordăm un subiect important cu medicul veterinar Carmen Totolici: îngrijirea animalelor senioare
- De ce este importantă îngrijirea dentară a animalelor? Ne explica Dr. Raluca Zvorășteanu, medic veterinar specializat în stomatogie