Cum problemele de sănătate ale animalelor noastre de companie sunt foarte importante, începând din această săptămână, în fiecare primă zi de sâmbătă a lunii, vom avea invitați medici veterinari.
Săptămâna aceasta abordăm un subiect important: îngrijirea animalelor senioare. Ce afecțiuni pot avea, ce putem preveni sau ce trebuie neapărat să verificăm la un senior sunt întrebări la care vom primi răspuns de la invitata noastră, medicul veterinar Carmen Totolici.
Odată cu înaintarea în vârstă, atât câinele, cât și pisica, se confruntă cu un proces degenerativ, interval în care articulația devine mai flexibilă, iar surplusul de greutate poate accentua sau poate pune presiune.
"Cea mai întâlnită problemă e obezitatea. Iar asta din vina oamenilor, în principiu. Din prea multă iubire, tind să le ofere tot ce mănâncă și ei. Și nu știu să pună o limită. Asta e o problemă foarte mare. Alimentația e factorul cel mai important în prevenirea multor probleme de sănătate".
Hrana adecvată, foarte importantă pentru animale
La fel cum ne sfătuiesc toți medicii, așa și dr. Carmen Totolici militează pentru hrană adecvată, atunci când vine vorba de mesele cățeilor. "Aici e lupta cea mai grea. Trebuie să-i convingem că hrana e cel mai important și cel mai bun lucru pe care putem să-l facem pentru ei. Să încercăm pe cât posibil să evităm să le dăm resturile de la masă. Câinele nu este coșul nostru de gunoi".
"Osteoartrita este a doua afecțiune cel mai des întâlnită atât la câini, cât și la pisici. La pisicile mature, după vârsta de 7-10 ani, cam 9 din 10 suferă de osteoartrită, iar proprietarii lor nu știu. Pisicile sunt maestre în a ascunde durerea și până nu facem un examen radiologic nu ne dăm seama dacă există acolo niște probleme", ne-a mai povestit Carmen Totolici.
Medicul veterinar Carmen Totolici ne-a făcut să înțelegem că un animăluț este un angajament pe o viață întreagă și dacă a înaintat în vârstă, nu înseamnă că bătrânețea în sine este o boală. Ci doar că a îmbătrânit, dar și că are nevoie de o atenție sporită din partea noastră.
"Majoritatea animalelor sunt supraponderale, că nu mai fac la fel de multă mișcare și nu mănâncă ceea ce trebuie. Ăsta este factorul cel mai important pentru osteoartrită. Există hrană specială pentru câinii seniori. Cerințele nutriționale ale câinilor seniori, respectiv pisici senioare nu sunt foarte diferite de cele ale adulților. Dacă am fost la veterinar, am făcut analizele de sânge și totul este în regulă, neimpunându-se o dietă specială, atunci mergem pe varianta de hrană de seniori, aging sau senior. Dar, în caz contrar, dacă sunt probleme hepatice sau renale sau cardiologice, atunci fiecare problemă vine cu o dietă".
Nu ratați emisiunea de sâmbătă, 1 octombrie, pentru a afla răspunsul la multe întrebări adresate medicul veterinar Carmen Totolici. <<Cât de des trebuie să mergem la veterinar când avem un câine senior acasă? Ce probleme pot apărea la câinii seniori? Ce putem preveni? Ce analize treb să le facem? Cum le putem ușura viața?>> și multe alte întrebări își vor găsi răspunsul sâmbăta aceasta la Digi Animal Club, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”