În ediția de săptămâna aceasta ne-am gândit să vorbim despre un câine al controverselor: mulți se tem de el și îl cred periculos, în timp ce alții îl consideră un foarte bun câine de familie pentru că iubește copiii. Așa că am vrut să aflăm cât de cuminte e, cât de greu sau de ușor se crește și ce nevoi are bull terrierul, căci despre el vom discuta alături de Octavian Marin, crescător de bull terrieri și rocker.
Totul a plecat de la pasiunea mea pentru bull terrier coroborată cu plăcerea față de muzica rock. Drept urmare am gândit c-ar fi fain ca toți câinii noștri să poarte numele unor formații rock. Ăe câinii din primul nostru cuib îi cheamă AC/DC, Aerosmith și Apocalyptica. Iar în momentul de față am ajuns la litera H și-i avem pe HIM, House of Pain, Helloween, Hello Goodbye, ne-a explicat Octavian Marin, care n-a venit singur în platoul nostru, ci alături de cățelușa Ela. Numele ei de pedigree este de fapt Cruella. Ea este primul nostru bull terrier și totodată baza de temelie a canisei noastre. De la ea a pornit totul.
Pe fondul pandemiei, Octavian este fericit că a reușit să participe la competițiile internaționale. A fost un picuț mai greu anul trecut, însă ne-am bucurat foarte tare când s-au relaxat lucrurile. Am reușit să ajungem în Cehia, la Mondiale, la Brno. Și la Budapesta, la Europene, au mers două familii care au luat câini de la noi și ne bucurăm foarte tare. Pentru mine este o satisfacție nemăsurabilă faptul că nu doar au bifat prezența acolo, ci s-au și clasat pe podium, ne-a mai spus Octavian Marin.
Invitatul nostru nu vede nicio problemă într-o relație copil-bull terrier, dat fiind faptul că și fiul lui a dezvoltat o pasiune pentru această rasă. Am un băiețel, Robert, de 7 ani și jumătate. Este din ce în ce mai atașat de câinii lui. Acum deja are și afinitatea lui principală, ca să zic așa. Florence and the Machine este cățelul lui de suflet. Este fiica Elei. Cu Florence and the Machine am fost la Mondiale. Și Robert e foarte încântat de tot ce se întâmplă în familia noastră și de abia așteaptă să împlinească 8 ani, ca să devină și el junior-handler.
Tigrat cu mai mult alb, cu mai mult bej, alb cu pete, negru, roșcat, cafeniu, sunt foarte multe varietati de culoare la bullterrieri.
Calitatea nu se măsoară în kilograme, ci în echilibrul câinelui
Ela, care are aproape 7 ani, cântărește 27 de kg. Masculul se învârte în jurul la 35 de kg. Ea e foarte robustă, e foarte compactă, nu ai zice că are greutatea asta, dar în fond și la urma urmei, standardul rasei nu presupune un anumit număr de kilograme sau o anume înălțime. Până la urmă, calitatea câinelui nu se măsoară în kilograme sau în lucruri de genul ăsta. Calitatea câinelui este dată de echilibrul lui, de armonia cu care el este constituit, ne-a mai explicat Octavian Marin.
Se dresează ușor sau sunt încăpățânați?
Ei, prin natura lor, sunt niște câini de tip bull. În general, câinii ăștia sunt mai încăpățânați. Dar cu perseverență și cu consecvență din partea omului se poate dresa. Într-adevăr, ei au o energie explozivă. Având energia asta, în primul rând trebuie să o consumăm. Nu putem să-l supunem unui exercițiu sau unui antrenament atâta timp cât el e plin de energie. Haide să ne jucăm un picuț, să facă câteva aporturi, putem și să mergem cu bicla.
Cum socializezi corect un bull terrier?
Ei sunt câini temperamentali. Dar temperamentul ăsta face parte și din esența bull terrierului. A fi temperamental nu înseamnă să fie tot timpul țanțoș și să se afle acolo unde e scandalul. Nu, un câine socializat corect e câinele care de micuț e învățat cu alte animale, cu zgomote, cu oameni, cu agitație, cu absolut toți stimulii ăștia din mediul înconjurător. Asta înseamnă socializare. Socializarea corectă înseamnă interacțiunea lui cu alte ființe echilibrate. Deagaba duc eu câțelul în parc să se joace cu alți câini, dacă ăia îl tăvălesc, îl mușcă și-l învață greșit cum să se comporte.
Prejudecățile oamenilor?
Ușor, ușor se mișcă lucrurile. Într-adevăr, câinii de tip bull, prin aspectul lor, pe necunoscători îi dă deoparte. Sunt reticienți. Și nici nu sunt dispuși să interacționeze ca să se convingă că lucrurile nu stau chiar așa. Le zic multora - învață să te uiți în ochii câinelui. Dă-ți seama dincolo de aspect ce fel de câine e. Dar oamenii sunt superficiali. Sau poate nici nu prea au chef să mai înțeleagă unele lucruri. Și rămân așa cu prejudecățile lor, ne-a mai spus Octavian Marin.
Am asistat alături de Octavian și la o întâlnire în familie. Octavian a dat strigarea la o ieșire în parc și vreo 20 de prieteni n-au stat prea mult pe gânduri, așa că și-au făcut rapid prezența alături de cățeii lor. Totul a decurs frumos: fotografii, socializare, joacă atât între căței, cât și între căței și copii, concursuri de forță sau de alergat și multe capete întoarse, ceva normal când vezi laolaltă atâția bullterrieri.
Sâmbătă, la ora 13:00, Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- Câinii Fox terrier, folosiți la vânătoarea de vulpi, dar și pentru a înconjura mistreți, urși sau cerbi: "Nu dau înapoi”
- Ciobănescul caucazian - uriașul care poate ajunge la 90 de kg, dar care are calmul unor călugări tibetani
- Vedeta de mâine? Mascota englezilor. Alina Munteanu vine la noi în studio alături de Joy