Sâmbătă, la Digi Animal Club vă invităm să urmăriți o ediție despre acvaristică, o pasiune aparte, dar și o terapie, alături de un mare acvarist, Vlad Dumea.
Sănătatea mintală se ține cu cel puțin un hobby.
Copilul tău vrea un animal de companie? Ai putea începe să-l responsabilizezi luându-i un peștișor! Nu cere mâncare, nu vrea afară, nu latră, nu zgârie ca atunci când ai un câine sau o pisică.
Acum vreo 3 ani, am făcut la Universitatea din București un training despre tehnici de învățare accelerată pornind de la peștele Guppy, care are cea mai scurtă memorie, de 6 secunde. Prin acvaristică putem cultiva în copii dorința și dragostea de frumos, dar și responsabilitatea. Mie așa îmi place să cred, că nu creștem sau înmulțim pești, ci responsabilități pentru alții, care să se bucure.
La capitolul curiozități pentru un neavizat aflăm de la Vlad Dumea că există pești care stau la mângâiat, că și peștii se pot îngrășa, că într-un acvariu mai mare este mai liniște și cu cât acvariul e mai mare bătaia de cap a celui care-l întreține este mai mică.
Un bazin mare e normal să aibă și niște filtre, iar acele filtre se pot spăla o dată la 3 luni. Dar foarte important este să creăm în bazinul nostru un biotop.
Biotop înseamnă de fapt un ansamblu de vietăți, de plante și de condiții create în acel bazin. Sunt melci care, de exemplu, mănâncă surplusul de hrană. Sunt pești care mănâncă ei alga, nu trebuie să mai băgăm noi mâna în acvariu să-l curățăm. Deci acel bazin trebuie făcut astfel încât să se susțină singur, să nu fie nevoie de foarte multe intervenții din partea noastră.
L-am întrebat pe invitatul nostru care este cel mai important sfat pe care l-ar da unui copil care vrea să se apuce de acvaristică. Iată ce ne-a răspuns:
Unui copil i-aș spune în primul rând să aibă răbdare și să nu renunțe. Pentru copii este puțin dificil, au nevoie de sprijin, au nevoie să facă acest hobby cu cel puțin unul din părinți și să pornească de la nivel micro. Tuturor le spun: un bazin micuț, în care să înveți să crești un pește. Dacă ai învățat să crești un pește poți să crești 2, 3 șamd. Dar în primul rând ai nevoie de multă rădbare și consecvență. Pentru că la o anumită vârstă copilul renunță și peștele rămâne cu mama și cu tata. Pasionații au o vârstă undeva la 35+ în momentul de față.”
La prima formare, Vlad Dumea a fost profesor de limbi străine, apoi a urmat psihologia, iar în prezent este tutore de an la o facultate, adică profesor de psihologie. Și cum nu ni se întâmplă des să avem invitat în platoul emisiunii Digi Animal Club un psiholog, l-am întrebat dacă izolarea acesta din timpul pandemiei apropie sau desparte oamenii.
Această izolare ar trebui să apropie lumea. Te poate reapropia față de cei de acasă. Majoritatea părinților pleacă dimineața la muncă și se întorc seara, iar copiii rămân singuri. Cu toate că lumea este într-o fugă continuă, acum, stând mai mult în casă, oamenii pot să se cunoască mai bine, să-și cunoască nevoile unul celuilalt și să găsească soluții de o mai bună conviețuire. La un moment dat, ar trebui să știm să fim mai responsabili. Este o lecție de responsabilitate pe care trebuie să o învățăm cu toții, haideți să nu mai strângem mâna sau să mergem să ne luăm în brațe, să ne pupăm, dar haideți să vorbim mai des.
Pe lângă acvaristică, vorbim puțin și despre ornitologie. Cinci păsări au intrat în cursa pentru titlul de „Pasărea Anului 2021”, concurs organizat de către prietenii noștri de la Societatea Ornitologică Română: acvila de munte, ciocîntorsul, ciocănitoarea de stejar, turturica și sfrânciocul mare.
- Te-ar putea interesa si:
- Digi Animal Club, 13.04.2019