Ghiciți ghicitoarea noastră: e mic și musculos. Are spatele lung, dar înălțimea e mică. Are instincte de vânător. Poate fugi după o pradă, dar și urmărind un miros. Este vorba despre câinele rasa Dachshund sau Teckel cu păr sârmos. Despre el veți afla toate detaliile de la invitata noastră, Cristina Pânzariuc, în cadrul emisiunii de sâmbătă, de la ora 13:00.
Cristina Pânzariuc nu este la prima ediție de Digi Animal Club. A mai venit în trecut cu trei exemplare de labradori: unul alb, unul ciocolatiu și unul negru. Cum de atunci ne-a promis că ne va vizita și cu teckelii, Cristina Pânzariuc s-a ținut de cuvânt.
Și de această data, invitata noastră ne-a onorat cu trei exemplare. Trei exemplare de Teckel cu păr sârmos mai exact. ”Ei sunt rar în București. Ca talie, sunt teckelii standard, cum este Karina Ina. Noricica Mura este teckel de talie mica, nu standard. Și al treilea este tot standard, dar el are variația de culoare neagră cu pete de foc. E o culoare mai rar întâlnită. Și-l cheamă Sasha. Părul lor trebuie trimat. Mura are 5-6 kg. El (n.r. Sasha) are 9 kg și ea (n.r. Karina Ina) e un pic mai grăsună, are vreo 13 kg”, ne-a spus invitata noastră.
Pe acești ”câini cârnăciori”, Cristina Pânzariuc îi consideră niște asistenți foarte iscusiți atunci când vine vorba de vânătoare. Atât pentru prada mica, cât și pentru cea mare.
”Au instinct de vânătoare. Au fost făcuți pentru vânătoare. Sunt câini de scorbură. Dar sunt folosiți și la vânătoarea de mistreți. Sunt atât pentru prada mică, cât și pentru prada mare. Se bagă peste tot, în viziuni de bursuc, scot prada și o aduc. Au și gheruțele foarte lungi și le place să scormonească în pământ. Aleargă cu orele. Trebuie să fie slăbuți, ca să poată să aducă prada”, a mai adăugat invitata noastră.
Teckelul cu păr sârmos nu poate fi reperat cu ușurință în pădure. Asta pentru că blana lui reprezintă camuflajul ideal. ”Au culoarea mistrețului, seamănă cu mistrețul. Culoarea naturii. Culoarea pădurii. Se confundă, sunt ca un camuflaj.”
Cristina Pânzariuc recomandă această rasă atât celor mari, cât și celor mici.
”Nu e strict pentru mers la vânătoare, că nu toată lumea vânează. E un câine de companie. Poate sta atât la apartament, cât și la curte. Dar mai sunt și teckelii cu părul scurt, neted, pentru care recomand ca în sezonul iernii să stea în casă, sunt mai sensibili aceia. Eu astă-iarnă i-am avut afară și le-a fost bine. Le place zăpada. Nu prea sunt mari fani apă. Vara au apă la discreție, se feresc și ei de soare. Caută umbra. Cel mai mult le place în pădure lor. Le place să scobească în pământ. Sunt foarte curioși la păsărele, la cântecul lor. Pot fi dresați, eu merg cu femelele mele în parc fără zgardă. Latră, pot fi și de pază. Sunt câini haioși, prietenoși pentru orice tip de persoană, nu trebuie să fie neapărat copil, poate să fie și adult. Nu există un criteriu anume.”.
Teckelul este un câine foarte rezistent, fără mari pretenții, dar săritul îi poate afecta serios coloana.
”Sunt cei mai puțini pretențioși. Singura problemă pe care o pot avea este de coloană, pentru că sunt foarte lungi. Important e să nu se îngrașe, să nu sară și să nu urce distanțe mari. Dacă stați la apartament și cobori și urci de 3 ori pe zi cu el, e recomandat să fie luat în brațe”.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”