Sâmbătă, la Digi Animal Club, vorbim despre îngrijirea pisicilor senioare și despre stresul pisicilor, în general. La ce semne trebuie să fim atenți și cum putem ajuta o pisică stresată? Subiect vast pe care-l vom dezbate alături de invitata noastră, Corina Ilie, pet sitter sau guvernantă de pisici și căței.
”Trebuie să ne gândim à la longue, din momentul în care adoptăm un animal, ce facem cu el după ce nu mai este drăgălaș și pufos. Așa cum nu ne dăm bunicii la azil și-i uităm acolo, așa trebuie să ne gândim de la începutul adopției ce vom face peste 15 ani. Adică să ne gândim la toată durata vieții a acelui animal.
Acum nu mai are scuze nimeni, ai internetul la un click distanță și poți afla orice răspuns ai nevoie. Mi se pare absolut crud să adopți un animal când este drăgălaș și pufos, când e micuț și se joacă, iar atunci când nu mai este interesantă, să renunți la el. Sunt oameni care duc animalele la veterinar și-i eutanasiază pe motiv că sunt bătrâni. Dar ei n-au nicio boală. Îi lasă pe masă la doctori și pleacă de acolo”, ne-a spus invitata noastră.
Pe măsură ce pisica îmbătrânește, vom observa semne care indică schimbări ale corpului, dar și ale comportamentului acesteia. Astfel, va dormi mai mult și va deveni mai puțin sociabilă sau va mieuna mai mult.
Și blana pisicii suferă schimbări. Pielea și blana devin mai puțin mătăsoase sau se albesc. Pe măsură ce articulațiile ei îmbătrânesc, pisica poate avea dificultăți în a-și păstra echilibrul, a sări sau în a se toaleta.
Cum își manifestă pisicile stresul? La ce semne trebuie să fim atenți? Spre exemplu, problemele cu pielea, cu vezica urinară și/sau gastro-intestinale. Acestea pot determina pisica să urineze în afara litierei, să vocalizeze excesiv sau să fie agresive cu oamenii sau cu alte animale.
De asemenea, stresul le poate duce în pragul toaletării obsesive, până le cade blănița în anumite zone, le scade apetitul și se vor izola din ce în ce mai des.
”Noi trebuie să le protejăm. Sunt pisici care au făcut infarct pentru că au venit muncitorii și au spart cu picamerul. Ele aud mult mai bine decât noi, cu toate că sunt bătrâne. Se stresează de aceste schimbări. Muzica, țipetele, gălăgia le stresează”, a mai adăugat Corina Ilie.
Factori de stres pot fi și litiera murdară sau prezența unui alt animaluț în casă, a unui nou membru al familiei.
”Schimbările se fac treptat, indiferent că vorbim de un nou membru în familie sau de un alt animăluț. Eventual, în camere separate, iar o altă strategie folosită de mine e să mângâi cu aceeași mână atât pisica mai în vârstă, cât și pe bebeluș sau pe pisoi”, a mai spus invitata noastră.
Cum ajutăm o pisică stresată?
Important pentru pisică este să știe că se poate ascunde pentru a se simți în siguranță, deci trebuie să-i oferim un refugiu.
Liniștea - unele pisici sunt mai sensibile la zgomote.
Litiera păstrată constant curată va fi de asemenea pe placul unei pisici. Cât despre schimbări, acestea trebuie să fie graduale, fie că vorbim de mâncare, nisip sau mobilă nouă într-o locuință. Și bineînțeles, joacă și alint, indiferent de vârstă.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”