Într-un moment perfect pentru familiile care revin la rutină odată cu începerea școlii, sâmbătă dăm startul unui nou sezon Digi Animal Club. În timp ce copiii se pregătesc să învețe lucruri noi, sâmbătă, de la ora 13:00, vorbim despre aducerea unui câine în casa noastră, fie puiuț, fie adult.
Trebuie să realizăm că nu apare o jucărie, ci un nou membru în famile. Totul vine automat cu multe responsabilități. Iar noi trebuie să fim pregătiți să adaptăm casa nevoilor câinelui. Despre startul corect la apariția unui cățel în viața noastră vorbim cu doi specialiști în comportament și psihologie canină: Iulia și Mihai Tatarjenski.
Când aduci un câine într-o casă nouă, este important să-l ajuți și să-l ghidezi să se acomodeze treptat. Asigură-te că are un spațiu sigur și liniștit, unde să se simtă confortabil. În primele luni, menține o rutină stabilă pentru mâncare, plimbări și joacă, pentru a-l ajuta să se adapteze mai ușor. Fii răbdător ca el să aibă timp pentru a explora noul său mediu în ritmul lui.
”Foarte simplu, la fel cum au venit câinii și la noi în familie, îl ghidezi cu ajutorul lesei. Îi comunici. <<Hai după mine, vino după mine>>. Este o formă de comunicare foarte ușoară între noi și câini. Câinele știe că atunci când simte presiune, se lasă să fie ghidat. De aceea, la început, în primele două, trei zile e indicat să-l ghidezi prin zonele unde are și nu are voie”, ne-a spus Mihai Tatarjenski.
În primul an de viață, câinii au nevoie de o rutină bine stabilită pentru a se dezvolta sănătos. Plimbările și sesiunile de joacă sunt esențiale pentru a-și consuma energia, dar și pentru socializare și antrenament. Controalele veterinare sunt și ele propuse de invitata noastră.
”În primul an, puiul ar trebui să ajungă peste tot unde intenționezi să-l duci pe toată durata vieții sale. Dacă mergi la munte, la mare, la salonul de grooming, la veterinar, la piață. Te poți duce cu el la prieteni în vizită și prietenii să vină la tine acasă. Asta se numește de fapt socializare, nu atât de mult joacă și agitație la țarc, ci să incluzi câinele în stilul tău de viață. Să observe lumea, să exploreze, să știe să stea pe loc atunci când situația o cere”, ne-a spus Iulia Tatarjenski.
Pentru a obișnui câinele să facă pipi în locul potrivit, este important să stabilești o rutină clară și consecventă. Scoate câinele afară la intervale regulate. Alege mereu același loc pentru a-și face nevoile, pentru ca el să asocieze spațiul cu această activitate.
”Prima dată citim cartea! Citim manualul de utilizare... Procesul nostru de învățare ar trebui să fie înainte să ajungă câinele în casă. Vine câinele în casă. De la o vârstă la alta, câinele se poate abține niște ore. Sunt niște bareme de ore. Și recomandăm stăpânilor ca pe baza acestui barem, să-și seteze o alarmă pe telefon și să iasă cu el, să-l ghideze. Creând partea asta de rutină, el își dă seama că în zona asta se joacă, doarme, mănâncă, dar nu își face nevoile”, ne-a mai spus Mihai Tatarjenski.
Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le dau invitații noștri unui nou părinte de cățel le puteți afla sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”