Dr. Horia Cioflica vine tocmai de la Cluj-Napoca. Un om foarte hotarat, in liceu si-a luat destinul in maini si a decis sa-si urmeze cele 2 pasiuni: dragostea pentru animalele si pentru muzica. Astfel, a urmat cursurile Facultatii veterinare din Cluj-Napoca si a fost solist al trupei rock Diamonds are Forever.
Bunicul meu a fost veterinar, unchiul meu a fost medic veterinar si, sa zicem asa, am fost crescut intr-un mediu cu veterinari. Am inceput sa indragesc animalele de mic, am participat la diferite tratamente pe care le faceau ei…
Ei bine, cateii au venit la sufletul meu si am inceput sa-i iubesc inca de mic si am hotarat ca ma voi face medic veterinar, spune medicul veterinar.
Vom face cunostinta si cu Muffy, un frumos Labrador, nedespartit de stapanul lui si totodata mascota cabinetului veteriar al doctorului Cioflica.
Exista mai multe rase de catei, evident. Cateii au cateva caracteristici ale rasei, dar daca vorbim despre agresivitate, hai sa spunem ca asta este o problema comportamentala foarte des intalnita. Sau un stereotip - daca este rottweiler sau doberman e catel agresiv. Asta sare la gat. Nu e asa. Niciun catel nu se naste agresiv, absolut niciun catel. Este vina noastra. E de datoria noastra sa-l socializam, sa-l familiarizam cu absolut totul. Sa nu-l privam de absolut nimic. A priva pe cineva de ceva sau un individ, un catel, inseamna ca poate sa-i fie teama de acel lucru.
In ceea ce priveste rezolvarea problemelor comportamentale, 50% face medicul veterinar si 50% face stapanul. Prin consultatiile de comportament, spre deosebire de dresaj, se lucreaza mai mult cu proprietarul decat cu catelul.
Cu specializari in Germania si in Franta, dr. Horia Cioflica organizeaza periodic, non-profit, intalniri cu stapanii pe animale de companie pe tema comportamentului canin, dar si felin.
Cum ar fi sa nu fi fost niciodata la un festival sau la o petrecere foarte mare, cu multe lumini, cu sunete foarte puternice, multe culori, foarte multa lume…sa ne puna cineva in centrul respectiv, am deveni defensivi. La fel se intampla si cu ei. Cateii trebuie socializati inca de mici cu absolut orice, cu absolut toate sunetele… clacsoane, sirene… dar treptat, totul treptat.
Vom face si o scurta vizita la Gradina Zoologica din Brasov. Acolo poate fi admirat singurul exemplar de panda rosu din tara noastra, Peggy!
- Te-ar putea interesa si:
- La Digi Animal Club aflăm cum trebuie să ne îngrijim câinii iarna. Care sunt principalele pericole din sezonul rece
- Sâmbătă, la Digi Animal Club, abordăm un subiect important cu medicul veterinar Carmen Totolici: îngrijirea animalelor senioare
- Sâmbătă, la Digi Animal Club, afli de la Cristina Pânzariuc de ce labdradorii sunt foarte buni câini de căutare sau de terapie