AFRICA
Fata in fata cu necunoscutul
Acest documentar dezvaluie Africa asa cum nu ati mai vazut-o pana acum! Calatorim alaturi de David Attenborough prin cinci regiuni diferite ale acestui continent uimitor cu salbaticia si peisajele lui extraordinare. De la frumusetea si linistea inaltimilor muntilor Atlas, pana la Capul Bunei Sperante, din junglele din Congo, pana la Oceanul Altantic, exploram paduri tropicale virgine, lanturi muntoase nedescoperite si chiar desertul acoperit cu zapada.
In timpul relatiei dinamice si tensionate dintre fauna salbatica si desert, drama, frumusetea si puterea acestui pamant maiestuos ies in evidenta, dezvaluind pasari cu aspect preistoric, soparle curajoase si jucause care isi cauta hrana in preajma leilor si girafelor.
Fiecare episod promite intalniri fata in fata cu viata salbatica extraordinara, aventuri in locuri cu adevarat neexplorate, comportamente nemaivazute, chiar si ale celei mai familiare vieti salbatice.
Episodul 1 – Kalahari
In partea de Sud-Vest a Africii, doua deserturi extraordinare se intind unul langa celalalt. Apa exista in cantitati reduse, dar deserturile sunt pline de viata deoarece animalele care traiesc aici s-au adaptat regulilor de supravietuire. Acest documentar, care il are pe David Attenborough ca gazda, celebreaza ingeniozitatea naturii!
In desertul Kalahari, suricatele sunt pacalite de pasari viclene, rinocerii solitari si cei razboinici isi petrec timpul impreuna, iar insectele gigantice urmaresc stoluri imense de pasari.
Aproape niciodata nu ploua, in schimb animalele trebuie sa se descurce cu ceata vaporoasa. Vietuitoarele celui mai vechi desert din lume au ajuns sa-si testeze puterile pana la extreme. Astfel, vedem o girafa care se lupta pentru a-si apara resursele limitate, in cea mai mare batalie intre graffe filmata vreodata.
Episodul 2 – Savana
Africa de Est este intr-o continua transformare. Pentru a supravietui aici, vietuitoarele trebuie sa fie pregatite pentru schimbari neprevazute – zonele umede se transforma in zone uscate, foametea in ospat, temperaturile scazute, in temperature ridicate – indiferent cat de ostila devine situatia.
De la padurile dese, la piscurile acoperite cu zapada, de la mlastini cu aburi, la savane adanci, acest pamant unic si variat este, de asemenea, un paradis pentru viata, adapostind o densitate mai mare de mamifere decat oriunde altundeva pe Pamant.
Departe de turmele care calatoresc, exista o mare de alte personaje: soparle care fura insectele din fata leilor, pasari care vaneaza pesti prin zone mlastinoase imense si elefanti care se lupta timp de trei zile pentru a deveni conducatorii urmatoarei generatii.
Africa de Est poate fi un loc crud si neiertator, iar atunci cand miza este mare trebuie sa fii pregatit sa-ti asumi riscuri si, daca este necesar, sa te aventuriezi cu propria viata.
Episodul 3 – Congo
Padurile tropicale din Congo acopera „inima” Africii, fiind un habitat dinamic si plin de viata. Din centrul competitiv al junglei pana la malurile Oceanului Atlantic, fiecare incearca sa-si gaseasca locul intr-o lume aglomerata.
Cimpanzeii fura miere de la albinele muncitoare folosind crengi pentru a sparge stupul. Gainusele de stanca cu gatul alb reprezinta tot ce este secret si antic la padurile tropicale, avand capetele lipsite de pene si cuiburile pline cu pui care arata ca dinozauri bizari.
Cand se lasa seara, atmosfera se schimba. Folosind tehnologia speciala, David Attenborough descopera un peisaj stralucitor in timp ce jungla incepe sa straluceasca in intuneric. Broscutele isi fac loc in natura cu ajutorul miscarilor ca de kung-fu, dupa care isi ascund ouale pretioase in firele de iarba. Grupurile mari de elefanti se aduna intr-un loc misterios pentru a socializa sub acoperirea intunericului.
Aici, in Congo, indiferent cat de grea este competitia, trebuie sa te ridici si sa lupti pentru tine si spatiul tau.
Episodul 4 – Capul Bunei Sperante
Africa de Sud este o imbinare de viața si culoare. Daca n-ar fi fost cei doi curenti oceanici mari, care modeleaza si strabat continentul, Capul Bunei Sperante ar fi fost doar un desert. Acest documentar celebreaza puterile nemarginite ale oceanului.
In partea de Este, curentul cald Agulhas se indreapta catre sud, unde da nastere norilor ce se rostogolesc si formeaza cel mai umed loc din Africa de Sud. Aceasta padure de basm este cunoscuta sub numele de “Google” deoarece a fost descoperita in 2005, folosind imagini din satelit. In mare, curentul cald poarta bancuri de pesti uriasi si creeaza peisaje marine uimitoare, Arhipelagul Bazaruto..
La vest se afla curentul rece Benguela. Aici se gasesc mai multi rechini albi decat in oricare alta mare de pe pamant. Cu toate ca acest curent nu aduce prea multa ploaie, el contribuie la formarea unei perdele de ceata spre continent si ajuta la nasterea unei gradini-desert incredibile unde insectele dorm pe un pat de petale.
Impresionant este insa locul in care cei doi curenti se intalnesc. Ciocnirea de apa calda si rece creeaza unul dintre cele mai fabuloase spectacole naturale din lume, punctul de intalnire al bancurilor de sardine. Aici se aduna foarte multe animale de prada, inclusiv cel mai mare mamifer al Africii, balena Bryde.
Episodul 5 – Sahara
Africa de Nord este “casa” celui mai mare desert de pe Pamant, desertul Sahara. Acest pustiu vast are marimea Statelor Unite ale Americii si este cea mai dura parte a continentului african unde soarele arde fara mila.
In aceasta pustietate, dunele “canta”, furtunile de nisip se pot intinde pe o mie de , iar ploaia poate sa nu isi faca aparitia timp de 50 de ani Insa nu a fost intotdeauna asa.
Aceasta este o poveste a apocalipsei, spusa de David Attenborough, despre cum, atunci cand natura este depasita, unele vietuitoare fug, altele indura schimbarile si doar cateva profita de oportunitati pentru a-si crea o noua lege.
In desert, camilele cauta apa cu ajutorul pastorilor, in timp ce randunicile trebuie sa zboare mii de kilometric pentru a gasi o oaza. In inima Saharei foarte putine vietuitoare pot supravietui razelor puternice ale soarelui. Doar un animal isi face curaj sa iasa la amiaza, avand nevoie de un “costum” special pentru a o face. Furnica argintie asteapta pana cand celelalte animale au parasesc dunele arzatoare si se poate hrani linistita.
In luna mai exploram salbaticia Africii si te asteptam la concurs, sa castigi o excursie in parcul safari din Paris! Detalii AICI.
- Te-ar putea interesa si:
- Ziua Păsărilor, motiv numai bun de relaxare în natură, sărbătorită la Digi Animal Club. Câte specii de păsări se găsesc în România
- Digi Animal Club, 04.04.2020
- Din viata pumelor