Exista sute de rase de caini in intreaga lume, de diferite dimensiuni si cu diferite caracteristici datorita reproducerii selective. Insa oamenii au reusit nu doar sa schimbe aspectul cainilor, ci si creierul lor, scrie National Geographic.
Cercetatorii au studiat RMN-urile a 33 de rase de caini pentru a vedea ce diferente exista la nivelul creierului. Rasele de caini mai mici, precum Bichon, au cranii si creiere rotunde, pe cand creierului unui Golden Retriever e mai ingust si lung, asa cum este si craniul.
Citeste si: Stiai? De ce latra cainii
“Momentul wow pentru mine a fost cand m-am uitat la imagini,” a declarat conducatoarea studiului, Erin E. Hecht, neurocercetator in cadrul Universitatii Harvard. “E foarte cool in stiinta atunci cand ai un rezultat unde nu trebuie sa ai statistica foarte complicata pentru a-ti da seama daca se intampla ceva.”
In functie de istoria rasei, fiecare patruped are o forma diferita a creierului. Rasa bulldog, de exemplu, a fost crescuta initial pentru a se lupta cu taurii, dupa care a devenit un caine de familie si ambele perioade au afectat modul in care i s-a dezvoltat creierul.
Citeste si: Stiai? Modul ingenios prin care se racoresc cainii desi corpul lor nu poate transpira
Cercetatorii au creat si 6 retele neuronale pentru a putea discerne comportamentul unui caine. De exemplu, rasele ce au fost folosite la strangerea turmelor, in misiuni ale politiei sau de razboi, combaterea animalelor daunatoare etc prezinta aceeasi variatie a cortexului prefrontal, ce are legatura cu marimea grupului si interactiunea sociala.
Cainii au trait alaturi de oameni zeci de mii de ani, timp in care au invatat sa interpreteze emotiile umane si sa se muleze in functie de nevoile stapanilor. Evolutia lor alaturi de oameni e clara nu doar in comportamentul si aspectul lor, ci si in modul in care li s-au dezvoltat creierele.
Citeste si: Ochii cainilor au evoluat pentru a fi pe placul oamenilor
Studiul publicat in jurnalul Neurosci ajuta expertii sa analizeze modul in care functioneaza anumite rase, ce poate ajuta viitorii stapani in alegerea patrupedului ideal pentru casa lor, sustine Hecht.
- Te-ar putea interesa si:
- O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
- Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele afectate
- De ce câinii din rasa Golden Retriever nu sunt buni pentru pază. Un videoclip viral explică totul