Una dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite în rândul câinilor este glaucomul, o afecțiune ce se manifestă printr-o creștere a presiunii din interiorul ochiului, cunoscută ca și presiune intraoculară, după un punct la care vederea este compromisă ori nu mai poate fi restabilită.
Glaucomul în rândul câinilor este o afecțiune care apare, de obicei, la un ochi, iar în 50 la sută dintre cazuri, afecțiunea se răspândește și la celălalt ochi, dacă nu este tratat.
Cât de periculoasă este hrana pentru câni consumată de pisici
În general, principalele simptome date de glaucom sunt: pupile de mărimi diferite, durere oculară ușoară spre severă, caz în care câinele își freacă ochiul de podea ori cu membrul, apariția vaselor în zona albă a ochiului, înroșirea acestuia ori cornee tulbure, tremuratul pleoapei, lăcrimare, evitarea luminii, dar și probleme de vedere, precum lovirea de diverse obiecte, dificultate a jucăriilor.
Potrivit Reader's Digest, glaucomul este de două tipuri, între care primar, când rata de curgere a fluidului în interiorul sau exteriorul ochiului este anormală, determinând o creștere a presiunii oculare sau secundar, când afecțiunea determină blocarea ori încetinirea drenajului fluidului intraocular.
”Dacă observi unul dintre aceste simptome în cazul câinelui tău, du-l la veterinar de urgență. ”, atrage atenția dr. Haeussler, care a precizat că este important ca tratamentul acestei boli să înceapă cât mai curând, întrucât, altfel, patrupedul tău poate să-și piardă vederea.
Câinii detectează infecția cu COVID-19. Metoda găsită de finlandezi, mai sigură decât testele PCR
Glaucomul primar este cea mai comună formă și poate fi cauzat de predispoziția genetică. Cele mai afectate rase sunt Basset Hound, Beahle, Chihuahua, Chow-chow, Cocker Spaniol, Teckel, Bichon Maltez, Pudel, Samoyed.
De cealaltă parte, glaucomul secundar poate fi cauzat de o infecție, inflamație, leziune ori chiar tumoră.
În cele mai grave cazuri, poate fi nevoie de intervenția chirurgicală. Ciclofotogoagularea este o procedură prin care un medic folosește un instrument laser pentru a distruge epiteliul secretor al corpului ciliar ocular ori gonioimplantare, când un tub mic este implantat pentru a oferi un drenaj al fluidelor.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Intoxicația cu apă poate fi fatală pentru câini. Un medic veterinar trage un semnal de alarmă: „Poate avea consecințe foarte grave”
- O găină a devenit „mamă” pentru 10 cățeluși, după ce și-a pierdut toate ouăle. Imagini adorabile cu relația dintre pasăre și patrupezi
- Cât de bine este să-i dai câinelui tău cuburi de gheață pe caniculă. RSPCA clarifică situația după o dezbatere în mediul online